Dünyada her 9 kişiden biri açlık çekiyor

Dünyada her 9 kişiden biri açlık çekiyor
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada her 9 kişiden biri açlık çekiyor. Açlık çeken insan sayısı geçen yıl artış göstererek 821 milyona ulaştı.

BM Dünya Gıda Programı Türkiye Ofisi İletişim Bölüm Başkanı Martin Penner, "Yetersiz beslenme 150 milyondan fazla çocuğu etkilemeyi sürdürürken obez oranları da tüm ülkelerde artıyor." dedi.

Küresel açlığın arttığını dile getiren Penner, "Birleşmiş Milletlerin eylül ayında yayımladığı verilere göre, geçen yıl dünyadaki aç insanların sayısı artarak 821 milyona ulaştı. Diğer bir deyişle her 9 kişiden biri aç durumda." dedi.

Kötü beslenmenin çeşitli biçimlerinin ele alınmasında sınırlı ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Penner, çocuk gelişimi geriliğinden yetişkin obezitesine kadar yüz milyonlarca kişinin sağlığının risk altında olduğunu söyledi.

Penner, açlığın son 3 yılda yükselişe geçerek 10 yıl önceki seviyelere geri döndüğüne dikkati çekti. Bu durumun, "Sıfır Açlık için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi"ne 2030 yılında ulaşılması isteniyorsa, daha fazla şeyin acil şekilde yapılması gerektiğine yönelik açık bir uyarı niteliğinde olduğunu anlatan Penner, şunları kaydetti:

"Güney Amerika'da ve Afrika'nın birçok bölgesinde durum daha da kötüleşiyor. BM'nin 'Dünyada gıda güvenliği ve beslenmenin durumu' raporunda, iklim değişikliğinin, yağış modelleri ve tarım sezonlarını etkilediği ayrıca kuraklık ve sel gibi iklime bağlı durumların da çatışmalar ve ekonomik durgunluklarla beraber açlığın artmasına yol açan başlıca nedenleri oluşturduğu ortaya çıktı.

Asya'da 515 milyon, Afrika'da 256,5 milyon, Latin Amerika ve Karayipler'de 39 milyon kişi açlık çekiyor. Obez yetişkinlerin sayısı dünyada 672 milyonu bulurken, bu oran her 8 yetişkinden birinin obez olduğu anlamına geliyor. Büyüme geriliğinden etkilenen 5 yaşın altındaki çocukların sayısı 150,8 milyona yükseldi, israftan etkilenen çocuk sayısı ise 50,5 milyon. Dünyada 38,3 milyon 5 yaş altı çocuk da fazla kilolu kategorisinde yer alıyor."

İlgili Haberler