Venezüella para biriminden altı sıfırı sildi

Venezüella para biriminden altı sıfırı sildi
Dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip olan Venezüella'da, para biriminden altı sıfır silindi.

Para birimi olarak ''bolivar''ı kullanan Venezüella''da altı sıfırın atıldığı yeni banknotlar piyasaya sürüldü.

Bugüne kadar basılan en yüksek banknot olan 1 milyon bolivar değerinin dörtte birine denk geliyordu. Yeni banknotların en yükseği ise 100 bolivar ve yaklaşık olarak 25''e dolara denk geliyor. Bu değişikliğin amacı hem nakit işlemlerini hem de muhasebe hesaplamalarını kolaylaştırmak.
Venezuela Merkez Üniversitesinde ekonomi profesörü olan Jose Guerra, "En önemli ve temel neden, ödeme sistemlerinin zaten çökmüş olması, çünkü basamak sayısı ödeme sistemlerini ve matematiği uygulanamaz hale getiriyor" açıklamasında bulundu.

Guerra, nakit parada yaşanan sıkıntılar sebebiyle çoğu işlemin elektronik olarak ve harcamaların yüzde 60''ından fazlasının ABD doları cinsinden yapıldığını aktardı.

Eski sistemde 2 litrelik bir gazoz 8 milyon bolivardan fazlaya tekabül ediyordu ve bu yüzden müşteriler kalın bir kağıt tomarıyla ödeme yapmak zorunda kalıyordu.

Bankaların, müşterilerin günde en fazla 20 milyon bolivar, bazen de daha az nakit çekmesine olanak vermesi sebebiyle nakit ödemelerde de problemler çıkıyordu.

Venezüella Merkez Bankası''nın yaptığı açıklamaya göre, değişiklik para biriminin değerinde bir değişikliğe sebep olmuyor. Bolivar ''az ya da çok değerli olmayacak'', sadece atılan sıfırlar sayesinde kullanımı kolaylaşacak.

Bankalar, söz konusu değişikliğe ilişkin ayarlamaları yapmak için 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde operasyonları birkaç saat donduracaklarını açıkladı.