DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK -10-

DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK -10-
Hindistan'da, Arap dünyasında birçok çocuğa Mustafa Kemal adı verildi

esat-atalay-001.jpg

Ayyubi, şüphesiz Atatürk'ün eğitimde, dilde ve diğer alanlarda gerçekleştirdiği devrimlerin örnek alındığını belirterek özellikle doğulular için en önemli olanının kendi ulusal bağımsızlıkları için Atatürk'ü ve onun kişiliğini örnek almalarıdır diyordu. Atatürk'ün Hintli aydınlardan Pandit Zawaharlal Nehru, Mevlana Abdul Kalam Azat ve benzerleri üzerinde etkisi dışında, Mustafa Kemal Paşa adının, bir özgürlük savaşçısı, büyük bir cesaret ve derin bir görüş sahibi bir insan olarak Hindistan'da her evde tanınan bir şahsiyet olduğu belirtiliyordu.

Ayyubi, modern çağda İslam ülkelerinde, kişiliğinin ve başarılarının gücüyle halklarının hayal güçlerini böylesine ardı sıra sürükleyen, bu kadar yaygın saygı ve hayranlık duyguları uyandıran, Atatürk'ten başka bir politik önder bulunamaz diyordu. Yazar son olarak; "Mustafa Kemal Atatürk'ün esin verici kılavuzluğunda, Asya ülkelerinin de giderek kendilerini modern ve demokratik ilkelere adayabileceklerini, laik devletler olabileceklerini, hızlı bir ekonomik gelişme sürecine güçlü bir biçimde gidebileceklerini, bütün yurttaşlarına eğitim fırsatı sağlayıp, kadınlara eşit haklar verebileceklerini, kendi kimliklerini ve kültürlerini yok etmeksizin, batı uygarlığının ortaya koyduğu sorunları çözebileceklerini ve gelişmekte olan tüm ülkelerin böylece teknoloji ve kültürün sürekli ilerlediği bir altyapıyı gerçekleştirebileceklerini beklemek hiç de yanlış olmayacaktır diyordu.

Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti ile ismi özdeşleşen ve birlikte anılan Atatürk, millî egemenlik ilkesine dayalı yürüttüğü bağımsızlık savaşı ile örnek olmuştur.

Yine Atatürk devraldığı mirasın kötü olmasına karşın yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni bir ulus devlet yapmak ve yeniden millet ve devlet inşa etmek adına gerçekleştirdiği radikal devrimler ile dünyada örnek alınan bir model ortaya çıkartmıştır. Türk milletine kazandırılan özgüven ile onun "yeteneksizliğine inandırılarak sömürgeleştirme" sürecine dur denilmiştir.

Mazlum milletlerin geleceğine inanç ve güven duymasında Doğulu ulusların ona şüphesiz ilgisi büyüktür. Asya'nın Avrupa'ya karşı kazandığı zaferin komutanı olarak üçüncü dünya ülkelerinin bağımsızlık hareketlerine örnek teşkil etmiştir. Özellikle Hindistan'da bunun etkili olduğunu biliyorum diyen Feroz Ahmad; "Hindistan'da, Arap dünyasında birçok çocuğa Mustafa Kemal adı verildi." diyerek İkinci   Dünya Savaşı sonrası kazanılan bağımsızlıklarda hep Türkiye'nin model alındığını söylüyordu.

Diğer yandan Atatürk çağdaşı olan diğer liderlerle karşılaştırılmış ve o dönemin en büyüğü olarak görülmüştür. Atatürk'ü döneminin diğer liderlerinden daha yapıcı ve yaratıcı bulmuşlardır. Askerlikteki başarısı, ülkesini yabancı işgalden kurtarması, yorulmak bilmeden başarı ile değişimi uygulaması ve diplomasi de Türkiye'yi Avrupa'daki saygın bir ülke konumuna getirmesi sayılmıştır.