"Durgunluk riski kapıda"

"Durgunluk riski kapıda"
Ekonomimizi iyi günlerin beklemediğini söyleyen CHP'li Öztrak, "Durgunluk riski kapıda" yorumunda bulundu.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türk ekonomisi için stagflasyon riski zilleri çalmaya başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Fiyat yükselirken, büyüme aşağıya doğru gidiyorsa stagflasyon deniyor. Tabii ki böyle bir risk var. Bir an önce ekonomide güveni perçinleyecek önlemler alınmazsa insanların ileriye doğru yatırım yapmasını sağlayacak önlemler alınmadığı takdirde Türk ekonomisini iyi günler beklemiyor" dedi.

Türkiye'de ekonomik gelişmelerin ve verilerin böyle bir riske işaret ettiğine dikkat çeken Öztrak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de enflasyona bakıyorsanız, tüketici fiyatları almış başını gitmiş rekor. Üretici fiyatları 12 aylık baktığınız zaman 2002 yılının üstüne çıkmış. Kurdaki yıllık harekete baktığınız zaman Türk lirasının değer kaybı yüzde 40'lara yaklaşıyor. Böyle bir hava içinde enflasyonun artacağı belli. Diğer taraftan şirketlerin yaklaşık 216 milyar dolarlık nakit pozisyonu var. Kurdaki oynamalar değer nedeniyle, Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle bu oynama ciddi zararlara neden oluyor. Bu da şirketlerin bankalara ulaşmasına, yeni yatırımlar yapmasına engel olacaktır. İstihdam ile ilgili işten çıkarmalar gelecek muhtemelen."

"Her ne kadar iktidar partisi piyasalar çalışıyor dese de kurdaki bu istikrarsızlık nedeniyle piyasalar çalışmıyor" diyen Öztrak, "Herkes peşin parayla mal satıyor. Vadeli iş yapan kimse yok ortada. Bütün bunlara baktığınız zaman fiyatlar da yukarı doğru gidiyor. Büyüme aşağı doğru gidiyor. İşsizlik artıyor. Fiyat yükselirken, büyüme aşağıya doğru gidiyorsa stagflasyon deniyor. Tabii ki böyle bir risk var. Bir an önce önlem alınmazsa ekonomide güveni perçinleyecek, insanların ileriye doğru yatırım yapmasını sağlayacak önlemler alınmadığı takdirde Türk ekonomisini iyi günler beklemiyor" şeklinde konuştu.

"SADECE SEÇİM KAZANMAYI DÜŞÜNMEKLE OLMAZ"

Merkez Bankası'nın faiz arttırdığını kaydeden Öztrak, şunları söyledi:

"Elbette yüksek faiz ekonomiyi frenliyor. Siz bir de onun üzerine konuşup, faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur, faiz sonuç değildir gibi tartışmanın içine girdiğiniz zaman hesap sorarım, sabırla bekliyorum derseniz kayıkçı kavgası olur ama aslında güveni sarsacak işleri yaptığınız zaman faizleri burada kalmaz. Arjantin IMF'ye gittikten sonra faizini yüzde 60'a çekmek zorunda kaldı. Arjantin'in verileri güven uyandırmıyordu. Ekonomiye yönelik söylemleriniz güven uyandırmazsa Türkiye'nin başı derde gidebilir. Onun için söylüyorum stagflasyon riski de var, her türlü risk var. Türkiye'yi yönetenler ileriye dönük olarak nasıl seçim alabileceklerini düşünüyorlar. Bunun üzerinden sahte kavgalar da oluşturmak suretiyle belirsizliği daha fazla da arttırıyorlar."

"IMF'Yİ DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM"

Faik Öztrak, Türk ekonomisinin piyasalardan bir yıl içinde yaklaşık 200-220 milyar dolarlık bir finansman bulması gerektiğine de vurgu yaptı. Öztrak, "Böyle giderseniz bunu bulamazsınız bir. Sene sonuna kadar bulmanız gereken 40 milyar dolarlık finansmanı da bulamazsınız. Bunları bulamazsanız da her türlü risk gerçekleşebilir. Açıkçası şu anda IMF'yi düşünmek daha istemiyorum. Türk ekonomisinin küresel piyasalara ulaşımı kesilirse başka bir çare de kalmıyor. AB Yunanistan'a para veriyor buna Troyka diyorlar. Troyka AB, Yunanistan, IMF. Orada da var" dedi.