Düşen uçaktan sağ kurtulmuştu o pilot hakkında ilginç gerçek

Düşen uçaktan sağ kurtulmuştu o pilot hakkında ilginç gerçek
Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nden eğitim amaçlı havalanan F-16 savaş uçağı düştü. Pilot Arpacı kurtulurken onunla ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. 2 yıl önce de 2 saniye farkla düşen bir başka uçaktan sağ kurtulmuş.

Diyarbakır'da düşen uçaktan paraşütle atlayan pilot Yüzbaşı Şefika Arpacı'nın 2014 yılında da benzer bir şekilde Diyarbakır'da inişe geçtiği sırada uçağının düştüğü ve pilot yüzbaşının uçaktan paraşütle atlayarak kurtulduğu ortaya çıktı.

Pilot Yüzbaşı Şefika Arpacı'Nın eğitim uçuşu sonrası F-16 savaş uçağının inişe geçtiği sırada düştüğü öğrenildi. Dönemin yetkilileri, pilotun terk ettiği uçağın bir elektrik direğine çarptıktan sonra pistin kenarına çakıldığını belirterek, uçakta patlama olmadığını açıklamıştı.

Diyarbakır’da F-16’sı inişte düşen Pilot Yüzbaşı Burcu Arpacı, 2010’da Atlas Okyanusu’nu aşarak tarihe geçmişti. Yüzbaşı Arpacı ‘F-16’yı yerde görünce bile heyecanlanıyorum’ demişti

Türk Hava Kuvvetleri’nde 4 kadın F-16 pilotundan biri olan Şefika Burcu Arpacı, 182’nci Atmaca Filo’da görev yapıyor. Pilot Yüzbaşı Arpacı, 2010 yılında Kanada’da yapılan Mapple Flag Tatbikatı’na katılarak Atlantik Okyanusu’nu F- 16 uçağı ile geçen ilk kadın pilot olmuştu.

Arpacı o uçuşu şöyle anlatmıştı: “Sekiz F-16, üç tanker uçak konvoy halinde Türkiye’den havalandık. Manzara müthişti. Asya’dan kalkmıştım, sağımda Avrupa, solumda Afrika hayal meyal görünüyor ve Amerika’ya gidiyorum. Aynı macerada dört kıta... İspanya’da bizi karşılayan olmadığı için uçaktan atlayarak indim. Ertesi gün okyanus üzerinden Kanada’ya gidecektik. Ama İzlanda’daki yanardağ patlayınca okyanusun üzerine kül bulutu oturdu ve uçuşu bir gün erteledik.”

Pilot Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı’nın eşi de pilot ve 2.5 yaşında bir kızları var. Savaş pilotu olma hayali orta okuldayken bir gazetede gördüğü F-4 fotoğrafıyla başlayan Arpacı, liseden sonra Hava Harp Okulu’nu kazandı. “Hava Kuvvetleri’nde pilot olmak zor bir hayaldi” diyen Arpacı, şunları söyledi: “Her aşama bir öncekinden daha zor. Testler, sınavlar, sağlık kontrolleri... Çiğli’deki temel uçuş eğitimi. SF-260 uçağındaki ilk yalnız uçuş korkulu rüyamdı. Yapılacak şeyleri binlerce kez kafamda yaşadım. Bütün kontroller, uçak başı, pist başı ve kalktım. Bundan sonrasını çok düşünmemiştim ama nasıl ineceğim ben diye düşündüm...” Arpacı daha önce TK1, SF260, T37, T38, F5 kullandı.

“Üç ay yer dersinin ardından F-16’yla uçma zamanı geldi. Yıllardır hayalini kurduğum, F-16’nın kokpitine oturacaktım artık. O gece uyuyabileceğimi zannetmiyordum. Ama öyle bir eğitim aldık ki, uykusuz o koltuğa oturulmaz. Uyudum. Sabah oldu, uçağa yaklaştım. O bir F-16... Kalbim hızlı çarpmaya başladı. Kokpite oturdum. Kontrolleri yaptım. Her şey yolunda. Taksi yola çıktık. Pist başı... Ve yerden kesildik. F-16’dayım ve havadayım. İnanılmaz bir duyguydu.”

TSK'dan yapılan ilk açıklamada uçağın neden düştüğünün henüz bilinmediği vurgulanırken İHA'nın haberine göre ise, pilotun mülakat sırasında uçağın saldırı sonucu düştüğünü söylediği belirtildi. Anadolu Ajansı yapılan ilk incelemede, uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğü değerlendirildiğini belirtti.

PİLOTUN SAĞLIK DURUMU

Ulaşılan pilotun, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Pilot, kontrol amaçlı Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Ek Binası’na kaldırıldı. Uçağın enkaz kaldırma çalışmalarına başlanırken, düşüş nedeninin yapılacak olan incelemenin ardından ortaya çıkacağı belirtildi.