Düşük Euro ihracatçıyı 8 milyar $ zarar ettirir

Düşük Euro ihracatçıyı 8 milyar $ zarar ettirir
TİM Başkanı, Euro’nun dolar karşısındaki değer kaybının toplam ihracata 8 milyar dolar külfet getirebileceğini belirterek, “Fiyat belirlerken, dalgalanmaları göze almak gerekiyor” dedi

Avrupa Birliği’nin parası Euro, düşüşe devam ediyor. Amerikan parası dolar karşısında, Kasım 2003’ten bu yana ilk defa 1,12 seviyesinin altına inen euro; 1,1115’i gördü. Bu, Türk piyasalarını derinden etkiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, euronun dolar karşısındaki değer kaybının toplam ihracata 8 milyar dolar külfet getirebileceğini belirterek, “İhracatçıların bütçe hazırlarken, geleceğe yönelik fiyat belirlerken mutlaka trend analizi yapmaları ve döviz riskine karşı enstrümanları kullanmaları gerekiyor” uyarısında bulundu.

Hesap tutmayacak
2015 ihracatına ilişkin görüşlerini açıklayan Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomideki toparlanmanın, kademeli, ancak yavaş bir şekilde devam ettiğini, 2015’e ilişkin büyüme tahminlerinin de yakın dönemde gelişen riskler dikkate alınarak aşağı yönlü revize edildiğini anlattı. Mehmet Büyükekşi, “Batı-Rusya, Ukrayna-Rusya gerginliği, Orta Doğu’da yaşanan IŞİD krizi ve yakın coğrafyamızda yıllardır süregelen diğer gelişmeler başta olmak üzere, 2014 yılında yaşanan siyasi gerilimlerin bu yıl da etkileri devam edebilir. Son aylarda derinleşen Rusya krizi ile emtia ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün devam edeceği tahminini de 2015’in temel riskleri arasında saymak mümkün” diye konuştu.

Emtia fiyatı düştü
Emtia fiyatlarındaki gerilemenin Latin Amerika ülkeleri, Güney Afrika ve Rusya gibi emtia ihracatçısı ülkeleri olumsuz etkilediğini, Türkiye’nin ise enerji maliyetlerini aşağıya çektiğini aktaran Mehmet Büyükekşi, petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesinin, başta Türkiye olmak üzere Tayvan ve Hindistan gibi petrol ithal eden gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkileyeceğini umduklarını aktardı.