"Ecdad" ve "tarikat-cemaat kadrolaşması"

Önceki akşam Halk TV'de Şaban Sevinç'in sorularını yanıtlayan Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, devlette "FETÖ" olduğu iddia edilen yapıdan boşalan kadroların, "yeni makbul tarikat-cemaatlerce" doldurulduğu iddialarına karşılık, iktidara bir tavsiyede bulundu:

- Oku!

Aç tarih kitaplarını oku; bak bakalım, o övündüğün "ecdad", dilinden düşürmediğin Fatih ne yapmış devlete sızmaya kalkışan tarikata!

***

Olur ya -herkesin pek meşgul olduğu, kimsenin başını kaşımaya fırsat bulamadığı bu "çok yoğunum şekerim çağı"nda- okuma zahmetinde bulunan çıkmaz diye, yazarınızdan size dev kültür hizmeti!

Bakın, -tarihi kaynaklarda nakledildiği şekliyle- ne yapmış Fatih, sarayına sızan tarikatın üyelerine:

"Edirne'deki Namazgâh ovasında devâsâ bir çukur kazıldı. Çukur odun ve çalı çırpıyla doldurulduktan sonra ateşe verildi. Alevler öyle güçlüydü ki, ortalığı "cehennem"e çevirmişti. Askerler, elleri kolları bağlı binlerce kişiyi ite-kaka alevlere atmaya başladılar. Diri diri ateşe fırlatılanların feryatları, tekbir ve lânetlere karışıyordu. Kavrulanlar arttıkça, çukura odun takviyesi yapılıyordu. Etrafı yanık insan eti kokusu sarmıştı.

Kalabalık, son kurban da kömürleşene kadar alandan ayrılmadı.

Yakılanların suçu Hurufi olmalarıydı..."

***

"Suç" derken; toplu katliamın nedeni, temel olarak "Hurufilik inancını benimsemeleri" değildi. Bu inancı benimseyen ve kendisini "son peygamber" ilan ederek, evrenin özünün kendi kişiliğinde göründüğünü savunan Şihabeddin Fazlullah'ın öldürülmesi ve İran'da başlayan ayaklanmaların kanlı biçimde bastırılmasından sonra Anadolu'ya kaçan/sığınan Hurufilerin, kısa süre içinde saraya yakınlaşması ve Hanedan üyeleriyle kurdukları yakın ilişkiyi kullanarak devletin yönetimine ortak olmaya kalkışmalarıydı.

***

Fatih'e hayranlıklarını, her yıl 29 Mayıs'ta mümkün olan en görkemli şekliyle ilan ediyorlar ama anlaşılan sadece "Ata"yı değil "ecdad"ı da hiç anlamamışlar!

---

MHP "sağcı" mı ki?...

Aynı programda, yani Halk TV'de yayımlanan Basın Koridoru'nda, Şaban Sevinç'in Özdağ'a yönelttiği sorulardan biri de, "yeni partinin millî merkez iddiasına rağmen, şu ana kadar, MHP'den ayrılan isimlerin kurduğu sağ parti fotoğrafı verdiği"ne dairdi.

İtiraz ediyorum.

Türk siyasi tarihine az buçuk aşina olan herkes bilir ki, bizzat Alparslan Türkeş tarafından ilan edilmiştir MHP'nin -en azından kuruluş ilke ve iddiaları bakımından- kendini "sağda" konumlandıran bir parti olmadığı gerçeği.

Öyle ki, hem de darbe günlerinde, Türkeş "solun ihanet derecesine varan davranışları karşısında, sağ ile olan kavgamızı erteledik" demişti.

Yani daha o günlerde MHP, "sağ ile de verilecek kavgası olan bir parti"ydi.

Belki, hiçbir zaman o kavgayı hakkıyla verememiş olmasından, söylemini eylemiyle doğrulayamamaktan kaynaklanan bir yanılgı bu "sağ parti" algısı; ama gerçek değil. Kavramları doğru kullanmalı.

---

14. Louis'nin dirilişi

Şahsen inanmıyorum ama reenkarnasyon diye bir şey varsa, ruhların göçü, yıllar, yüzyıllar sonra başka bedenlerde yeniden doğmalarıyla neticeleniyorsa 14. Louis yaşıyor ve kesinlikle bu topraklarda!

"Türkiye'nin kaderi ile AK Parti'nin kaderi bütünleşmiştir... Biz tökezlersek Türkiye de tehlikeye düşer" demek, en yalın ifadesiyle "Devlet benim" demek değil mi sonuçta!

***

Yine, yeniden: Adil olun!

Kim necidir ben bilmem; ortaya çıkarmak resmi kovuşturma ve soruşturma makamlarının işi... Hiçbir art niyet beslemeksizin, anlamak ve okuyucularımıza en doğrusunu anlatabilmek için, zihnimi berraklaştırabilmek amacıyla soruyorum:

Meral Akşener'in, MHP'de siyaset yaptığı 2009 yılında, yani 17/25 Aralık'tan, yani cemaatin "FETÖ" sayılmasından çok önce -o dönem devlet katında da teveccüh gören- Zaman gazetesine yaptığı ziyaretin fotoğrafını, "terör örgütüyle ilişki delili" diye manşete çıkarıp;

Halen MHP'de siyaset yapan Celal Adan'ın, 17/25 Aralık'tan sonra, yani cemaatin "FETÖ" olduğu anlaşıldıktan(!) sonra, kayyım atanmasını kınamak üzere Bugün gazetesine yaptığı destek ziyaretinin fotoğrafını yok saymak adil mi? Üstelik o ziyaret sırasında, kimi MHP'li yöneticiler, Bugün'e sahip çıkmak için polisle yumruk yumruğa kavgaya girişmişti!

Bu vebali çok ağır olan, bıçak sırtı bir konu; dolayısıyla kimsenin günahını alacak değilim; tek dediğim:

Adil olun!

İkiyüzlü olmayın!

 "Benden olan/benden olmayan" ayarlı olmasın terazileriniz!

Yazarın Diğer Yazıları