Economist: Tampon bölgeye en büyük engel ABD

Economist: Tampon bölgeye en büyük engel ABD
Ünlü İngiliz dergisi, Türkiye ve Ürdün’ün “tampon bölge kurma” planlarına ilişkin haberlere dikkat çekerek, “Tampon bölgelerin kurulmasına ABD karşı çıkıyor. Türkiye için en iyi tampon modeli İsrail’inki” diye yazdı.

Tampon bölgeye en büyük engel ABD!

Türkiye’nin Suriye’ye olası bir müdahalesi, yabancı haftalık dergilerinde de geniş yankı buluyor. İngiliz Economist Dergisi, Türkiye ve Ürdün’ün “tampon bölgesi” planlarına ilişkin savlara dikkat çekerek, “Tampon bölgelerin kurulmasının önündeki en büyük engel, buna karşı çıkan ABD’dir” dedi. Bu arada, dergi, “Türkiye için en iyi tampon bölge modeli İsrail’inki” diye kaydetti. Economist Dergisi analizinde, Türkiye ve Ürdün’ün tampon bölge planları iddialarına işaret ederek, bu tür bölgelerin daha önce birçok kez tartışıldığını ancak Suriye çözülürken bunun “ivediliğinin arttığını” belirtti ve “Birkaç yıl önce amaç Suriyeli muhaliflere örgütlenebilecekleri bir alan vermekti” dedi. 

Türkiye kaygılı
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlerin girdikleri süreç nedeniyle kaygılı olduğuna dikkat çeken dergi “Her ne kadar Kürtler, Recep Tayyip Erdoğan’ı örtülü bir şekilde IŞİD’i desteklemekle suçlasa da cihatçılar Türkiye için de büyüyen bir sıkıntı” yorumunu yaptı. Economist, güneyde bir tampon bölge kurmanın kuzeye nazaran daha kolay olduğunu savunduğu analizinde 50’den fazla grubun oluşturduğu Güney Fırtınası’nın şimdiden Ürdün’den eğitim, maaş ve silah desteğini aldığını bildirdi. 

İsrail modeli
Buna karşın “Tampon bölgelerin kurulmasının önündeki en büyük engelin ise, buna karşı çıkan ABD” diyen Economist, Ürdün ve Türkiye’nin başarabilecekleri en iyi tampon bölge modelinin İsrail’inki olduğunu yazdı. Dergi, Suriye’nin İsrail sınırında daha kısa ve Birleşmiş Milletler’in (BM) gözetlediği tampon bölge benzeri alan bulunduğunu ve İsrail’in Suriye’nin komşuları arasındaki en güvenli ülke olarak gözüktüğünü yazdı.