Economist: Türkiye mültecilere bakıyor ama...

Economist: Türkiye mültecilere bakıyor ama...
Economist dergisi, 'Yeni Komşular' başlıklı makalede, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerini durumunu ele aldı.

"Türkiye mültecilere bakıyor, ancak entegre etmeyi başaramıyor" diyen dergi "Suriyeliler sürekli en alt sınıf olarak kalırsa, ülke sorun yaşayabilir" ifadelerini kullanıyor. Dergi, 2011'den bu yana Türkiye topraklarında 240 bin çocuğun dünyaya geldiğine dikkat çekerek okul yaşındaki 900 bin Suriyeli çocuğun yüzde 60'ından azının bir okula kaydolduğunu ve yüzde 18'inin kamplardaki eğitim merkezlerine değil de, normal okullara gittiğini aktarıyor.

Economist dergisinin konuyla ilgili makalesinde bir diğer dikkat çeken konu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyeli mültecilerin ülkede kalıcı olduğunu itiraf edememesine yapılan vurgu.

'ERDOĞAN SURİYELİLERİN KALICI OLDUĞUNU İTİRAF EDEMEDİ'

Makale şöyle sürüyor:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin altı yıl savaştan sonra Türkiye'deki Suriyelilerin kalıcı olduğunu itiraf etmemesi içeride tepki görme riskinden.

Hacettepe Üniversitesi'nden göç uzmanı Murat Erdoğan 'Hükümet bunu, mültecileri Avrupa'ya gitmek yerine Türkiye'de kalmaya zorlamak için Batılı ülkelerin bir oyunu olarak görüyor' diyor. Bu doğru olsa bile, daha iyi bir entegrasyon politikası Türkiye'nin kendi çıkarına. Murat Erdoğan, sorun sürüncemede bırakıldıkça, mültecilerin, kalıcı olarak devletsiz bir alt sınıfa dönüşeceklerini ve radikalleşmeye açık olacaklarını söylüyor."

İlgili Haberler