"Ege Denizi'ndeki Türk karasuları 3 mile indi"

"Ege Denizi'ndeki Türk  karasuları 3 mile indi"
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan Yunanistan açıklamalarını eleştiren Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Yalım, "Ege Denizi'ndeki Türk karasuları 3 mile indi" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Yunanistan Hükümetinin Yunan karasularını kademeli olarak 12 deniz miline genişletme planına dair Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakanlık sözcüsü Hami Aksoy'un açıklamalarını sert sözlerle eleştirdi.

Yalım, "Mevlüt Çavuşoğlu ve sözcüsü, milletimizin gözünün içine baka baka yalan söylüyor, milletimizin zekâsıyla alay ediyor" dedi. TBMM'nin 08 Haziran 1995 tarihli bildirisine göre Yunanistan'ın Ege Denizi'nde karasularını 12 mile çıkarmasının savaş nedeni olduğuna dikkat çeken Yalım şöyle devam etti: "Yunanistan, Erdoğan ve AKP hükümetleri döneminde kendi egemenliğinde olan adaların 6 millik karasularına ilave olarak işgal ettiği 18 Türk adası ve 1 Türk kayalığındaki 6 millik karasularını kendi egemenlik alanına kattı ve böylece karasularını 6 milden 12 mile çıkardı. Şimdi Mevlüt Çavuşoğlu ve sözcüsüne soralım, 'Yunanistan Ege Denizi'nde karasularını fiilen 12 mile çıkardı. Daha ne duruyorsunuz? Yüce Meclisimizin 8 Haziran 1995 tarihli bildirisini neden uygulamıyorsunuz? Elinizi kolunuzu bağlayan mı var?"

Ümit Yalım, 2674 Sayılı Türk Karasuları Kanununun 1. maddesine değinerek, "Türk karasularının genişliği 6 deniz milidir. Cumhurbaşkanı, belirli denizler için, o denizlerle ilgili bütün özellikleri ve durumları göz önünde bulundurmak ve hakkaniyet ilkesine uygun olmak şartıyla, 6 deniz milinin üstünde karasuları genişliği tespit etmeye yetkilidir" dendiğini hatırlattı. Yalım, "Mevcut durum itibarıyla Türkiye'nin Karadeniz ve Akdeniz'deki karasuları 12 mil, Ege Denizi'ndeki karasuları ise 6 mildir" diye konuştu.

Erdoğan ve AKP hükümetlerinin, Yunan Resmi Gazetesi ve Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde 2014'de yayımlanan haritalara 4 yıldır itiraz etmediğini dile getiren Yalım, "Haritalarda 18 Türk Adası, Yunanistan Devlet sınırları içinde gösterilmiş. Birleşmiş Milletler'e itiraz başvurusu yapılmadı, Yunanistan ve AB'ye nota verilmedi. Ege Denizi'ndeki karasularını fiilen 12 mile çıkaran ve 12 mil içerisinde Yunan bayraklı firkateyn ve Sahil Güvenlik gemileri ile askeri tatbikatlar ve devlet uygulaması yapan Yunanistan'a nota verilmiyor" dedi. Yalım, verilen somut örneklerden anlaşılacağı üzere Yunanistan'ın, Ege'deki karasularını fiilen 12 mile çıkardığını, Erdoğan ve AKP hükümetlerinin de Ege'deki Türk karasularını fiilen 3 mile düşürdüğünü belirtti.

İlgili Haberler