Ege'de işgal edilen ada sayısı 18'e çıktı

Ege'de işgal edilen ada sayısı 18'e çıktı
Ege Denizi'nde Yunanistan tarafından işgal edilen adalarımıza bir yenisi daha eklendi. Uluslararası hukuka göre, Türkiye'ye bağlı olan ve Aydın il sınırları içindeki Marathi Adası'nın 2004'ten beri Yunan işgali altında olduğu ortaya çıktı.

Adaya Yunan vatandaşlarının yerleştirildiği ve Yunan bayrakları asıldığı belirtildi.

Bu durumu, daha önce Ege'de Türkiye'ye ait 17 ada ve 1 kayalığın işgal edildiğini gündeme getiren Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Kurmay Albay Ümit Yalım ortaya çıkardı.

TEK BİR NOTA BİLE VERİLMEDİ

Yalım, “Aydın il sınırları içinde olan Marathi Adası, Nergizçik Adası'nın 0.4 deniz mili batısındadır. Misak-ı Milli Sınırları içinde yer alan bu ada Lozan Antlaşması ile Yunanistan ya da İtalya'ya devredilmedi. 4 Ocak 1932'de imzalanan Türk-İtalyan Sözleşmesi'nin birinci maddesinde de Marathi Adası'nın Türkiye'nin egemenliği altında olduğu belirtilmiştir. 1943 tarihli İngiliz haritasında ve 1951 tarihli Amerikan haritasında, Marathi Adası'nın Türkiye'ye ait olduğu açıkça gösterilmiştir” ifadelerini kullandı. Erdoğan ve AKP hükümetlerinin bugüne kadar adanın boşaltılması için Yunanistan'a bir tek nota bile vermediğine dikkat çeken Yalım “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Misak-ı Milli ve Lozan konularını sık sık gündeme getirerek, kendi döneminde Yunan askerine alenen teslim edilen Türk adalarının sorumluluğunu Lozan Antlaşması'na yüklemeye çalışıyor” diye konuştu.

DAVUTOĞLU ZİYARET ETMİŞTİ

Ahmet Davutoğlu da Yunan işgali altındaki adayı ziyaret etmişti. Bu ziyarete ilişkin haberler Yunan basınında yer almıştı.

İlgili Haberler