Eğer “Türk dünyası” diyorsak...

Geçtiğimiz hafta 19’uncusu düzenlenen Türk Dünyası Çocuk Şöleni’nde Türk dünyasının her köşesinden gelen çocuklar İstanbul’da buluştu. Ancak şölen gösterisinin yapıldığı 5 Haziran günü stadyumda toplanan insanların sayısını görünce üzüldük ve belki de kırıldık... Bazı arkadaşlar gelmek istediği halde o günün sabahında yağmur sebebiyle şölenin iptal olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını ifade ettiler. Ne kadar doğrudur bilemeyiz... Ancak böyleyse bunu yapanların art niyetli oldukları açıkça ortadadır. Sanki ülkede başka uğraşacak bir şey yokmuş gibi insanların alın teriyle ve yüreğiyle meydana getirdiği bir organizasyonun engellenmek istenmesi rahmetli Elçibey’in  “Türk’ün işi zor” söylemini hatırlatıyor... Buradan ifade etmek gerekir ki bize düşen görev bunlara takılmadan önümüzdeki yıl o stadyumu doldurmaktır.

 


Türk Dünyasında okuma imkanı

 


1980 yılında kurulan Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı’nın temel gayesi İsmail Gaspıralı’nın  “dilde, fikirde, işte birlik” sözüne uygun olarak Türk dünyasının kültürel anlamda işbirliğine katkı sağlamak şeklinde belirlenmiş. Turan hocamızın vefatının ardından vakfın başına oğlu Közhan Yazgan getirilmiş... Közhan Bey  “Burası hepimizin, tüm Türk dünyasının, birlikte yaşatacağız” diyor. Bu vesileyle 34 yıldır vakfın bünyesinde görev yapan Genel Müdür Saadet Yıldırım’dan vakfın çalışmaları ve imkanları hakkında aldığımız bilgileri paylaşıyoruz. Özellikle üniversite sınavlarına hazırlanan ve dış yurtlara ilgi duyan öğrencilerin dikkatle okumalarını salık veririm.

 


Mezunlar iş buluyor

 


Vakfın Kırgızistan’ın Celalabat ve Azerbaycan’ın Bakü şehrinde yükseköğretim kurumları bulunuyor. Kırgız-Türk Turan Yazgan Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi bünyesinde işletme, uluslararası ilişkiler, Türk dili ve edebiyatı ile tarih bölümlerinde öğrenim görülüyor. Bakü’de ise Devlet İktisat Üniversitesi’nde işletme ve uluslararası ilişkiler bölümleri yer alıyor. Bu okulların en önemli özelliği eğitim dilinin Türkçe olması... Nitekim Turan hoca Türkçenin dışında başka bir dille eğitime kökten karşıydı. Bunu her fırsatta dile getirmekten kaçınmazdı. Bununla birlikte İngilizce ve Rusçanın da öğretildiğini belirtelim. Mezun olan öğrencilerin büyük bölümü mezun olduklarında Rusça ve Kırgızcayı öğrenmiş oluyorlar. Bu durum o coğrafyada yerleşik olan ve Türkiye’de bölgeye yönelik iş yapan firmalarda iş bulma kolaylığı sağlıyor. Şu an Kırgızistan’daki bölümlerde Türkiye’den yaklaşık 400 öğrenci bulunuyor. Öğrenciler için yurt ve ucuz ev kiralama imkanı var. Eğer bu bölümler tercih edilirse yıllık 3 bin dolar ödenmesi gerekiyor. Bunun da önemli bir kısmı zaten masraflara gidiyor. Zira Vakıf, Türk dünyasının farklı yerlerinden gelen fakir öğrencilere burs veriyor. Aynı zamanda geliri düşük Kırgız öğrenciler bu imkandan yararlanıyor. Türkiye’den giden bir öğrenci için ortalama aylık masraf 300 dolar...
Ömrünü Türklük davasına ve Türk dünyasının işbirliğine adamış olan Turan hocamızın Türk dünyasına kazandırdığı daha pek çok faaliyet var. Hepsini burada anlatmak mümkün değil. Eğer “Türk dünyası” diyorsak bu faaliyetlerin bizler sayesinde ayakta kalabileceğini unutmamak ve sahip çıkmak gerekiyor. Bu amaçla www.turan.org.tr  adresini ziyaret edebilir, 0.212.511 10 06 telefondan faaliyetler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları