Eğit-donat ABD’nin başına dert oldu!

Eğit-donat ABD’nin başına dert oldu!
ABD’nin 600 milyon dolar harcadığı öne sürülen eğit-donat projesine yoğun eleştiriler yapılıyor. Washington, projeyi savunmakta zorlanıyor

ABD, tam da eğit-donat projesinin meyvelerini almaya hazırlanırken, üst üste gerçekleşen iki saldırı ve kaçırma olayları okları ters çevirdi. Şimdi, söz konusu proje, yoğun biçimde eleştiriliyor. ABD ve Türkiye arasında varılan İncirlik mutabakatının ardından Cerablus-Azez arasındaki bölgede koalisyon uçaklarının IŞİD’e karşı iş birliği yapması planlanan, ABD’nin eğit-donat programı mezunu ılımlı muhalifler, IŞİD’le savaşmaya başlayamadan bölgedeki diğer grupların hedefi oldu. Kuzey Suriye’deki ılımlı güçlerin hafta içi uğradıkları ilk saldırı, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı olan ve Türkiye’deki altı haftalık eğit-donat programından mezun 54 kişiyi de 14 Temmuz’dan beri bünyesinde bulunduran 30. Tümen’e yönelik El Nusra Cephesi eylemiydi. Hafta içi grubun liderliğini üstlenen Türkmen komutan Albay Nedim Hasan, 18 adamıyla birlikte El Kaide bağlantılı El Nusra tarafından kaçırıldı. ABD’ye yakın ılımlı güçlerin uğradığı ikinci saldırı ise cuma sabaha karşı oldu. Liderleri kaçırılan 30. Tümen’in kullandığı Azez’deki bir kamp yeri, yine El Nusra olduğu tahmin edilen meçhul bir grup tarafından saldırıya uğradı.

Saldırı doğrulandı

Konuyla ilgili, basın organlarına konuşan bölgedeki Amerikan güçlerinin sözcüsü Albay Wayne Marotto, eğit-donat projesinde eğitimini tamamlayan askerlerin, yaklaşık 50 kişilik bilinmeyen bir kuvvet tarafından cuma günü erken saatlerde saldırıya uğradığını, saldırının koalisyon güçlerinin havadan desteğiyle püskürtüldüğünü söyledi. Ancak, bölgeden gelen haberlerde 30. Tümen’in karargâhını terk ettiği, Kürt bölgesine çekilmek zorunda kaldığı ve El Nusra’nın da grubun bazı üyelerini esir aldığı belirtildi  Albay Marotto, operasyon güvenliği nedeniyle geri çekilme konusunda bir yorum yapmayacağını belirtti.