Ehliyet için gerekli raporda fahiş fark

Ehliyet için gerekli raporda fahiş fark
Sürücü belgesi almak için şart olan sağlık raporu, Aile Sağlık Merkezleri’nde ücretsiz, ancak gerekli altyapı olmadığı için devlet hastanesine yönlendiriliyor. Rapor devlet hastanesinde 200, özelde 50-70 lira arası

Yeni ehliyet başvuruları sürücüler için kabus olmaya devam ediyor. Başvuru için bankaya yatırılması gereken 15 lira ile ilgili yaşanan karmaşanın bir benzeri de sağlık raporunda ortaya çıktı. Ehliyet başvurusu için gerekli olan sağlık raporu için ilk gidilen adres Aile Sağlık Merkezleri, Ancak; göz hastalıkları, iç hastalık, kulak burun boğaz, ruh sağlığı, IQ testi gibi gerekli altı ayrı işlem için bu merkezlerde yeterli ekipman ve altyapı yok. Durum böyle olunca Aile Hekimi gelenleri sevk yazısıyla birlikte devlet hastanesine yönlendiriyor. Sürücü belgesi almak isteyenleri hem yoğunluk hem de ücret olarak çıldırtan olay da tam burada başlıyor. Devlet hastanesine giden kişi 6 ayrı polikliniğe yönlendirilerek işlemlerini yaptırıyor ve 200 lira ödüyor. Sağlık raporunu özel hastaneden almak isteyenler ise 50 ila 70 lira arasında değişen bir ücret ödediği gibi, 6 ayrı işlem yerine 1-2 işlemle yaptırıyor.

Altyapı yok

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Murat Bolat, ehliyet için sağlık raporunu aile hekimlerinin verebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini kaydetti. Murat Bolat, sağlık raporu için özel ve devlet hastanesi arasında oluşan ücret farkının ise alınan poliklinik hizmetleri sonucu olduğuna işaret etti.