Irak ordusundan Şengallilere misilleme

Irak ordusundan Şengallilere misilleme
Irak ordusundan Şengallilere misilleme

Irak ordusu, El Cezire Gücü'ne karşı gösteri yapan Şengallilerin Duhok'a gitmelerine izinvermedi.

Irak Ordusu, El Cezire Gücü'ne karşı çıkarak Şengal'e girmek istemesini protesto eden Şengallilerin Duhok'a gitmelerini engellediği bildirildi. Irak Ordusuna bağlı askerlerin, Duhok'a gitmek isteyen Şengallileri, Rabia ilçesinde durdurarak geçişlerine izin vermediği belirtildi. Duhok Asayiş biriminden bir yetkili, dünden beri Şengal bölgesinden Rabiailçe yolunu kullanarak Duhok'a gitmek isteyen Şengalli vatandaşların, Irak ordusutarafından engellendiğini söyledi. Yetkili, vatandaşların şikayetleri sonucuengellemelerden haberdar olduklarını ve gerekli yerlere durumu bildirdiklerini kaydederek, gelen cevaba göre hareket edileceğini dile getirdi.

 

Duhok Valiliğinde çalışan Xwedêda (Tanrıverdi) Çıkko Hüseyin (47), Şengalden Duhok'a gelirken kullandıkları Rabia yolunun Irak ordusuna bağlı askerler tarafından kontrol edildiğini, askerlerin, güvenlik noktasında otomobilleri tek tek durdurarak kimlik kontrolü yaptığını belirterek, "Şengalli olan kim ise yoldan çeviriyorlar. İş için, hastası olan veya başka nedenlerle Duhok'a giden vatandaşları engelleyerek, geçişlerine izin vermiyorlar" dedi. Şengal bölgesinde, Duhok, Musul ya da Rabia ilçesinden geçen 2 yoldan birini kullandıklarını söyleyen Çıkko Hüseyin şöyle devam etti:

 

"Musul yolunu silahlı grupların varlığı nedeniyle kullanamıyoruz. Çünkü daha önce bir çok insanımızı kaçırıp öldürdüler. Bu yüzden Rabia üzerinden Duhok'a gelen yolu kullanıyoruz. Ancak 2 gündür Irak askerleri geçişlerimize izin vermiyor."

 

Irak ordusunun yeni oluşturduğu El Cezire Gücü'nün Şengal bölgesinde karargah kurmak istemesinin ardından vatandaşların protesto gösterisi yaptığını hatırlatan Çıkko Hüseyin, "Şengalliler, El Cezire Gücü'nün bölgemizde karargah kurmasını istemiyor. İki gün boyunca da protesto ettiler. Dünden beri IrakOrdusu'na bağlı askerler de, vatandaşların geçişlerine izin vermiyor" diye konuştu.


El Cezire Gücü'nün Şengal'e girmesine karşı çıkmışlardı

 

Irak Ordusu'na bağlı El Cezire Gücü 4 Mart'ta yeni karargah kurmak için Şengal bölgesine girmek istemiş ancak güvenlik noktasından geçmelerine izin verilmemişti. Irak ordusunun Şengal bölgesinde yeni bir karargah kuracağını haberalan Şengalliler, yollara çıkarak protesto gösterisinde bulunmuşlardı. Protesto gösterisiyle yetinmeyen Şengalliler, daha sonra hazırladıkları ve Irak Ordusu'na bağlı askerlerin Şengal mıntıkasında istemediklerine dair bir bildiriyi de El Cezire Gücü yetkililerine teslim etmişlerdi. Irak ile IKBY arasındaki 'sorunlu bölge'lerden biri olan Şengal'de, etnik olarak Kürt olan Yezidiler yaşıyor.