Ek MTV parasını kimler alabilecek? Kimler faiz ödeyecek AYM kararı öncesi ek MTV ayrıntıları belli oldu

Ek MTV parasını kimler alabilecek? Kimler faiz ödeyecek AYM kararı öncesi ek MTV ayrıntıları belli oldu
AYM mevcut ek MTV kararını iptal ederse ne olur? Ek MTV tutarını dava açıp ödeyenler, ödeyen ancak dava açmayanlar, kimler ek MTV tutarını geri alabilecek? İşte merakla beklenen ek MTV kararı hakkında bilmeniz gereken her şey...

Parasını geri alıp alamayacağını merak eden milyonlarca Ek MTV ödeyen vatandaş AYM Genel Kurul’unun 28 Eylül Perşembe günü vereceği kararı bekliyor. Ancak AYM'nin vereceği bu karar usule ilişkin olacak esasa yönelik bir karar vermeyecek. Yani milyonların beklediği karar ek MTV uygulamasının iptal edilip edilmeyeceğine yönelik bir karar olmayacak.

Murat Batı 28 Eylül Perşembe günü AYM'nin alacağı kararın bir ara karar olduğunu vurguladığı yazısında ödedikleri ek MTV'yi geri almayı bekleyen milyonlarca kişiyi uzun bir süreç beklediğini yazdı.

AYM'nin olası bir ek MTV'yi iptal etmesi kararı durumunda işleyecek süreci Murat Batı şöyle anlattı...

"İptal kararı verilirse AYM kararı Resmi Gazete’de yayımlanır. Bu kararın sonucu Ek MTV’yi ödeyenler, dava açıp ödeyenler ve ödemeyenler için farklı olur...

Şöyle ki AYM kararını varsayalım 6 Mayıs 2024’te yayımlar ve mevcut düzenlemeyi iptal ederse;

-Ek MTV’yi ödemeyenler, artık bunu ödemeyecek ve bu vergi kendilerinden istenmeyecektir.

-Ek MTV’yi süresinde dava açıp ödeyenler, ödedikleri tutarı tecil faizi oranında geri alabilirler.

Ek MTV’yi dava açmadan ödeyenler, iade alamayacaklardır.

Ancak AYM kararını varsayalım 6 Mayıs 2024’te yayımlar ve mevcut düzenlemeyi iptal etmezse;

-Ek MTV’yi ödemeyenler, Ek MTV’yi ödeyecekleri tarihe kadar aylık yüzde 2,5 oranında gecikme zammıyla birlikte ödemek zorunda kalacaklar."

EK MTV’nin perşembe günü AYM’de görüşülmesi ne anlama geliyor? Murat Batı'nın t24'deki yazısının ilgili bölümleri:

15 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7456 sayılı Kanun m.1 ile ek motorlu taşıtlar vergisi getirildi. Ancak getirilen bu ek vergi birçok tartışmaya neden oldu; anayasaya aykırı mı, değil mi? diye. Murat Batı t14'de ek MTV'de bilinmesi gerekenleri, kimlerin hangi karar doğrultusunda ödedikleri paraları alabileceğini yazdı.

CHP'NİN Anayasa Mahkemesi'ne taşıması ile birlikte birçok yurttaş ek MTV için ödediklerini nasıl alabileceğini konuşuyor. Dava açmaları mı gerekiyor, yoksa kararın iptalı ile birlikte dava açmasalar bile bu parayı alabilirler mi?

İŞTE EK MTV İLE İLGİLİ AYRINTILAR

Ek MTV’nin ilk taksiti Ağustos ayının sonuna kadar ödenmesi gerekiyordu ki Gelir İdaresi Başkanlığı bunun ödenme süresini 6 Eylül’e uzattı. Böylece kararsızlara biraz daha düşünme fırsatı sunulmuş oldu.

Ek MTV’den Ağustos ayı sonuna kadar tahsil edilen tutarın 8 milyar 491 milyon TL'yi buluyor. 1-6 Eylül tarihleri arasında yapılmış tahsilat tutarlarını ise henüz bilinmiyor.

****.

NEDEN EK MTV ÖDEDİK?

Birçok yurttaş ve şirket ek MTV’yi ödedi ve bunu vergi mahkemelerine dava etti. Böylece Anayasa Mahkemesi tarafından olası bir iptal durumunda ödenen ek MTV iade alınabilecek. Kaç kişinin dava edip ödediği hususunda herhangi bir bilgi yok henüz.

Bazıları ise bu, bir ödevdir dedi ve ödedi; bazıları ise aracın muayenesi, satışı gibi nedenlerden dolayı ödemek zorunda kaldı. Ancak AYM’den gelecek karar herkesçe merak edilmekte.

AYM'YE EK MTV HANGİ YOLLA DAVA EDİLDİ?

CHP, Ek MTV’yi Anayasa Mahkemesine, soyut norm denetimi (iptal davası) yoluyla taşıdı. Peki Anayasa Mahkemesinde süreç nasıl işleyecek? Murat Batı karar bekleyenleri uzun bir süreç beklediğini vurguladı.

28 EYLÜL'DE VERİLECEK KARAR, ARA KARARDIR

AYM Genel Kurul’unun 28 Eylül Perşembe günü yani gündem tarihinde vereceği karar ara karardır. Bu karar usule ilişkindir, esasa ilişkin değildir. Yani iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin değildir. Ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla AYM kendi internet sayfasında usule ilişkin -yani raportöre verdik, karar yazacak gibi- sonraki yasal süreci paylaşabilir. Esasa ilişkin henüz bir karar çıkmadığından bu yönde bir açıklama yapılmayacaktır.

İptal kararının çıktığı durumlarda bunun yürürlüğe girebilmesi için Anayasaya göre gerekçeli kararın yazılması gerekir. Uygulamada gerekçeli kararlar kısa karar tarihinden 3-4 ay sonra Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır.

Ezcümle bir kanunun iptali isteminin AYM önüne gelmesiyle kararın gerekçeli bir şekilde çıkması arasında 10 ila 14 aylık süre geçmektedir. 28 Eylül’de yapılacak görüşmeden şu an için net bir karar çıkmayacaktır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi adli tatile tabi değildir. Anayasa Mahkemesi, adli tatil döneminde çalışmaya devam ettiği için başvuru süresi ile verilen diğer süreler işlemeye devam eder.

AYM'NİN OLASI KARARLARININ SONUÇLARI NASIL OLUR?

Yukarıdaki süreç tamamlandıktan sonra AYM kararı Resmi Gazete’de yayımlanır. Bu kararın sonucu Ek MTV’yi ödeyenler, dava açıp ödeyenler ve ödemeyenler için farklı olacaktır.

Şöyle ki AYM kararını varsayalım 6 Mayıs 2024’te yayımlar ve mevcut düzenlemeyi iptal ederse;

-Ek MTV’yi ödemeyenler, artık bunu ödemeyecek ve bu vergi kendilerinden istenmeyecektir.

-Ek MTV’yi süresinde dava açıp ödeyenler, ödedikleri tutarı tecil faizi oranında geri alabilirler.

Ek MTV’yi dava açmadan ödeyenler, iade alamayacaklardır.

Ancak AYM kararını varsayalım 6 Mayıs 2024’te yayımlar ve mevcut düzenlemeyi iptal etmezse;

-Ek MTV’yi ödemeyenler, Ek MTV’yi ödeyecekleri tarihe kadar aylık yüzde 2,5 oranında gecikme zammıyla birlikte ödemek zorunda kalacaklar.

İlgili Haberler
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum