Ek zam eylemi

AKP iktidarı 13 yıldan beri çıkardıkları Kanun Hükmünde Kararnamelerle bir kısım kamu çalışanının fazla mesai ücretlerine, ek ödemelerine ve ikramiyelerine el koyarak, memurlarımızı mağdur etmiştir. Aynı dönemde ise, üst düzey yöneticilerle ilgili bazı özel düzenlemeler yaparak, ücret ve tazminat göstergelerini yükseltmiş, ücretlerinde önemli derecede artış sağlamışlardır. “Eşit işe eşit ücret” adıyla başlatılan düzenlemeler de eşitsizliği daha da artırmıştır.  Hakkaniyete dayanmayan bu politikalar sonucunda kamu çalışanları arasında huzursuzluk had safhaya ulaşmıştır. Pansuman türünden yapılan bu ek artışlar emekliliğe yansıtılmadığı için emekliliği gelen memurların büyük bir çoğunluğu emekli maaşları yarıdan fazla düşeceği için emekliliği düşünmemektedir. Bu garabetten dolayı işçi emeklisi, öğretmen emeklisinden daha fazla emekli maaşı alır konuma getirilmiş bulunmaktadır.
13 yıl sonra Akademisyenlere Yükseköğretim Tazminatı ve Akademik Teşvik Ödeneği adıyla bir zam öngörülmekle beraber bu artış akademisyenlerin beklediği bir zam oranı değildir. Nitekim 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bazı memurlara 1500 TL’ye varan ek ödemeler yapılırken, hâkim ve savcılara ek yeni 1155 TL ücret artışı söz konusu iken; akademisyenlere 725-835 TL arasında emekliliğe yansıtılmayan Yükseköğretim Tazminatı öngörülmesi doğru değildir. Hükümet akademisyenlere yapacağı ücret artışını mutlaka emekli aylıklarına yansıyacak şekilde düzeltmelidir.
Ayrıca Akademik Teşvik Ödeneği abartıldığı kadar büyük bir rakam değildir. 139 TL ile 773 TL arasında değişen bir meblağa tekabül etmekte ve 2016 yılından itibaren ödenecektir.
Bu arada Türk Eğitim Sen’in yoğun gayretleri sonucu öngörülen akademik zamdan üniversitelerdeki uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacıları da yararlanacaktır.
Öte yandan yandaş sendikanın imzaladığı Toplu Sözleşme sonucunda memurlara 2014 yılı için 123 TL, 2015 yılı için de %3+3 zam verilmesi, 2014 ve 2015 yılları enflasyon farkının talep edilmemesi memurlar için büyük bir hüsran olmuştur. 2014 yılı boyunca ortalama memur maaşının 2159 TL, 4-C’li memurların 1500 TL bir maaşa mahkûm edildiği göz önüne alındığında durumun vahameti daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.
123 TL’lik zammın memur maaşlarına yansıması %5.2 olmuş, Haziran ayı 2014 yılı enflasyonu ise %5.7 olarak gerçekleşmiştir. Eylül ayı itibariyle bu rakam %6.43’e ulaşmıştır. Böylece Haziran ayından itibaren memurlarımız enflasyon altında bir ücrete mahkûm edilmişlerdir. Bilindiği gibi Hükümet 2014 yılı sonu enflasyon beklentisini %9.4 olarak revize etmiştir. Buda gösteriyor ki, memurlarımızın kaybı yılsonuna kadar en az %4.2’ye yükselecektir. Buna göre 2014 yılında başlangıçta öngörülen enflasyon hedefinin gerçekleşmeyeceği kesinleşirken, enflasyon hesabında da %82’lik bir sapma olacağı Hükümet tarafından öngörülmektedir.
Bunun yanında 2013 yılı Aralık ayında 3702 TL olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı, bu yıl Eylül ayında 4065 TL oldu. Bir başka ifadeyle memurun cebine yansıyan mutfak harcamaları 9 ayda 362,94 TL arttı. Verilen 123 liralık zam hesaba katıldığında memur maaşları gerçek enflasyon karşısında aylık 239,94 lira erimiş oldu. Memurun gerçek enflasyon karşısındaki kaybı % 12’yi buldu.  
Türkiye Kamu-Sen bu kaybın ortadan kalkması için Haziran ayından bu yana ek zam talep etmekte. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2014 yılı zamlarının toplu sözleşmede belirlendiğini ve memura enflasyon farkı verilmesinin mümkün olmayacağını” ifade etmektedir. Bakan’a soruyoruz; Toplu Sözleşme mutabakatı dışında başta üst düzey bürokratlar olmak üzere, Hâkim ve Savcılara zam yaparken neden Toplu Sözleşme mutabakatından bahsetmiyorsunuz?
Gelinen noktada, enflasyon farkı ödemesi dahi memurların eriyen maaşlarını kurtarmaya yetmemektedir. Dolayısıyla 2014 ve 2015 yıllarını kurtarmak için memur ve emeklilerimize ek zam yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Türkiye Kamu-Sen  28 Ekim 2014 Salı günü bütün illerde ek zam talebi için alanlarda olacak. İstanbul’daki ek zam talebi eylemi saat 12.30’da İstanbul Valiliği önünde gerçekleşecek.

 

Yazarın Diğer Yazıları