Ekmeğe zam konusu karara bağlandı

Ekmeğe zam konusu karara bağlandı
İstanbul Fırıncılar Odası'nın ekmeğe yüzde 40 zam talebine federasyondan yanıt geldi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zam yapılmayacağını ifade etti.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, yaptığı açıklamada, ekmek fiyatlarına en son 2019 yılının mayıs ayında zam yapıldığını ve ondan önceki zammın da 2015 yılında yapıldığını söylemişti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe yüzde 40 zam talep eden İstanbul Fırıncılar Odası'nın açıklamaları sonrasında kameralar karşısına geçti.

Ekmek zammıyla ilgili konuşan Balcı Türkiye'de bu yıl 21 milyon ton buğday hasadı beklendiğini, maliyet artışı olmadığını, ekmeğe yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını söyledi.

Balcı, “Bugün ve dün basında yer alan ekmeğe yüzde 40 zam talebi açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye genelinde ekmek fiyatı 2019 yılının 12. ayından bu yana kadar azami fiyat 7.75 lira olarak uygulanmaktadır. Bu kilogram fiyatı. Ülke genelinde ekmek fiyatı 7-8 aydır 7.50-7.75 seviyesindedir” dedi.

YÜZDE 40 TALEBİ CİDDİYETTEN UZAK

Türkiye'de 18 yıldır enflasyonun üzerinde bir artış yapılmadığını belirten Balcı, “2002 yılından bugüne kadar hiçbir zaman, hiçbir yıl Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak ülke enflasyonu üzerinde bir artış yapmadık. Yüzde 40 talebi ciddiyetten uzak bir taleptir. Bizim federasyonumuzun gündeminde olmayan bir taleptir. Un ve maya fiyatlarındaki artış ile ilgili yapılması gereken çalışmaları ele alıyoruz. Biz bugün azami fiyat olan 7.75'in üzerine çıkmadan bu yılı tamamlamayı düşünüyoruz. Doğrudur, un fiyatlarında yaklaşık 1.5-2 aydır bir artış olmuştur. Konu bakanlıklarımız ve federasyonumuz tarafından takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.