Ekonomide ürküten tablo

Ekonomide ürküten tablo
Dolar ve Euro’da gece saatlerinde yükselme yaşandı.

Dolar 4 lira bandını geçerken euro da yüzde 2’lik artışla 4,95 seviyesini gördü. İstanbul serbest piyasada dolar 3,9720 liradan, euro 4,8970 liradan güne başladı. Akşam saatlerinde dolar 3.9580 euro da 4.8890’a indi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, “yeni bir ticaret savaşı”nın başlangı olarak yorumlanan, Çine milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarına ilişkin kararları ve uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor’s’un (S&P) bu yıl ABD Merkez Bankası’nın “dört faiz artışı” yapmasını beklediklerine ilişkin raporuna bağlı olarak lira küresel piyasalarda büyük değer kaybetti. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, dövizdeki hareketliliğe ilişkin “Kurdaki hareket, Türkiye ekonomisinin makro temellerine uygunsuz, 3.85 üzerindeki çıkışlar spekülatif, burada köpükler oluşuyor” dedi. Bu gelişmelerin ardından, dolar tarihinde ilk kez 4.0 lirayı aşarak 4.0368 liraya ve Euro da 4.9757 liraya kadar tırmandı. Dolar, tarihi zirvenin ardından 3.96 - 3.97 lira aralığına, Euro da 4.89 - 4.90 lira aralığına döndü.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, TRT Haber canlı yayınında şunları söyledi:

Kurdakii hareket Türkiye ekonomisinin makro temellerine uygunsuz, 3.85 üzerindeki çıkışlar spekülatif, burada köpükler oluşuyor. Kısa zamanda siyasi konjonktürün biraz daha netleşmesiyle, (kurun) aşağı ineceğini düşünüyorum, bu oynaklık ortadan kalkacaktır.

Böyle bir şey yok. Gece yarısı yapılan bir işlemde bir rakamı görmesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yok.

Evet bir yükseliş var ama “4’e çıktı” diye bir algı oluşturmak çok yanlış.

Sığ piyasada hiç likiditenin olmadığı bir piyasada 4’ü de görür 5’i de görür.

Piyasaya likidite geldiği zaman gerçek rakamlara oturur.

Temel varsayımlarımı söyleyeyim, bir kere bu, Türkiye ekonomisinin makro temellerine uyumsuz bir hareket.

Dolayısıyla özetle kur konusunda burada ekonomi oyuncularının çok endişe edeceği bir durum yok. Piyasa kendi düzeltmesini yapar.

Geçici oynaklıklara bakarak kalıcı kararlar almak konusunda ekonomi ve TCMB’yi zorlamak hatalı.

Tek haneli enflasyonu 2018’in ikinci yarısına doğru yakalamış olacağız