Ekonomik sıkıntılar İtalya’yı sokağa döktü

Ekonomik sıkıntılar İtalya’yı sokağa döktü
AB’nin büyük ekonomilerinden İtalya’daki protesto ve grevler, hükümetin ekonomik kriz tedbirleri ve keyfî olarak işten atma planına karşı düzenleniyor.

Başbakan Matteo Renzi hükümetinin ekonomik kriz politikaları ve iş yasasındaki değişiklik planları, İtalya’nın başkenti Roma’da protesto edildi. Sendikalar tarafından düzenlenen gösteriye 1 milyondan fazla kişinin katıldığı açıklandı.

Ülkenin en büyük işçi sendikası CGIL tarafından “İş, onur, eşitlik. İtalya’yı değiştirmek için” sloganıyla düzenlenen gösteri sabah saatlerinde başladı. Roma’nın en işlek noktalarından Partigiani Meydanı ve Repubblica Meydanı’ndan yürüyüşe başlayan iki ayrı kortej, kent merkezindeki San Giovanni Meydanı’nda buluştu. San Giovanni Meydanı’nı tamamen dolduran göstericiler; burada CGIL Başkanı Susanna Camusso’nun konuşmasını dinledi. 

Genel greve hazır
Camusso, konuşmasında genel greve gitmeye hazır olduklarını söyledi ve “insanlar iş istiyor, toplumsal adalet istiyor, haklarını istiyor” diye konuştu. 
İtalya’nın birçok kentinden sendika üyeleri 2 bin 500 otobüs, 10 tren, bir gemi ve Sardinya adasından iki uçakla Roma’ya getirildi. CGIL, gösteriye 1 milyonun üzerinde kişinin katıldığını açıkladı.
İtalya’nın birçok kentinde önceki gün de Başbakan Matteo Renzi hükümetinin iş yasasındaki değişiklik planını protesto amacıyla greve çıkmıştı. Roma ve birçok kentte şehir içi ulaşımı aksatan grev yüzünden bazı uçak seferleri de iptal edilmişti. 
Protesto ve grevler, hükümetin ekonomik kriz tedbirleri ve özel olarak da iş yasasındaki değişiklik planına karşı düzenleniyor. Başbakan Renzi, işten çıkartmaları zorlaştıran iş yasasının mevcut 18. maddesini iptal etmek istiyor. Hükümet, bu madde yüzünden süresiz kontratlı işe alımların ve yatırımların azaldığını savunuyor. 

İşten çıkartmalar
Sendikalar ise 18. maddenin iptal edilmesi halinde işverenin herhangi bir makul gerekçe olmadan çalışanlarını kovabileceğini vurguluyor. İşçi sendikaları, hükümetin sadece masraf kısmak yerine yeni yatırım ve iş sahası açacak tedbirler almasını istiyor.  


Gençlerin 
yarısı işsiz

İşsizliğin genel nüfusta yüzde 12, gençler arasında ise yüzde 44’ü aşarak rekor kırdığı İtalya’da iş yasasındaki değişiklik paketi iktidardaki Demokratik Parti (PD) içinde de ayrılıklara yol açıyor. PD içindeki “sol kanat” tabir edilen gruptan bazı isimler de göstericilerle birlikte meydanlardaydı. Bu ay Senato’daki güven oylamasından geçen iş yasası değişikliği tasarısının Temsilciler Meclisi’nde de onaylanması gerekiyor.