Ekonomiler tedirgin!

Ekonomiler tedirgin!
Bankalara stres testi

ABD’de büyük sermayeli bankalar, ekonomide karşılaşılabilecek en kötü senaryoya karşı stres testine tabi tutuluyor. Avrupa’da da, 25 banka ECB’nin testini geçemiyor

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), bankalar için stres testi senaryosu netleşti. En kötü senaryoya göre borsada yüzde 60’lık bir düşüş, işsizlik oranının yüzde 10’a ve petrol fiyatlarının 110 dolara ulaşması riski ele alınıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) stres testlerine göre ise 25 banka başarısız olacak.

Temerrüd riski
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), her yıl tekrarladığı testlerde; bu yıl petrol fiyatlarında artış riski de hesaplanıyor. ABD’de Dodd-Frank yasasına göre 50 milyar dolar ya da daha yüksek büyüklüğe sahip 31 büyük banka, stres testine tabi tutuluyor. Bankaların stres testine ilişkin sermaye planlarını 2015 Ocak ayına kadar sunmaları gerekiyor. Aralarında Bank of America, Citi ve JPMorgan’ın olduğu 8 büyük banka karşı tarafın temerrüde düşme riskine karşı da test edilecek. Geçtiğimiz yıl Citi, Zions Bancorp ve 3 yabancı banka stres testini geçememişti. Öte yandan; Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Avrupalı bankalar için uyguladığı stres testi sonuçlarını bugün açıklaması bekleniyor.
AB bankaları
Bloomberg News’ün ulaştığı nihai sonuçları gösteren taslağa göre; Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) stres testlerinde 25 banka başarısız olacak. Taslakta 105 bankanın testi geçtiği belirtilirken, konuya yakın bir kaynak ’Kapsamlı Değerlendirme’adlı testte başarısız olacak bankalardan yaklaşık 10 tanesinin sermaye açığı ile karşılaşacağını ifade etti.
Aynı kaynak, müzakerelerin sürmesi dolayısı ile bu bankaların sayısının değişebileceğini belirtti. AMB ise bir açıklama yayınlayarak, “Kapsamlı değerlendirmenin sonuçları ile ilgili söylentiler hakkında yorumda bulunamayız. Sonuçlar açıklanmadan gelen her türlü yorum, yalnızca ’söylenti’niteliğindedir” dedi.  Açıklarını gidermek için bu yıl sermaye arttıran bankaların yeni fon bulmalarına gerek kalmayacak. Açık ile karşılaşan bankalara ise sermaye planı açıklamaları için 2 hafta verilecek.