Dış basın nasıl yorumladı...

Dış basın nasıl yorumladı...
Dış basın nasıl yorumladı...

Suriye’nin Türk keşif uçağını düşürmesi ve olası gelişmeler, dünya basınında da çok geniş yer buldu.

Suriye’nin Türk keşif uçağını düşürmesi ve olası gelişmeler, dünya basınında da çok geniş yer buldu.

 





“Sorunlar sınır ötesine taşıyor”

ABD ve Avrupa basını, uçak düşürme olayını manşetlerine taşırken, Ankara ve Şam’ın itidalli tavrına dikkat çekti.


Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçağın Suriye tarafından düşürülmesi dünyada da önemli bir gündem maddesi oldu. Yabancı basın organlarının yayınladığı haberlerde hem Türkiye’nin hem de Suriye’nin itidalli tavrına dikkat çekilirken, İngiliz basını olayın Suriye’de ayaklanmaların başladığı günden bu yana yaşanan en tehlikeli gelişme olduğu yorumunu yaptı.

Askeri çervevede yanıt
New York Times, Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ölçülü bir dil kullanılmasının Türkiye’nin Suriye’nin bu eyleminin provokatif olduğu sonucuna henüz ulaşmadığına işaret ettiğini belirtti. Gazete, “Ancak açıklamada, NATO üyesi Türkiye’nin bu olaya askeri çerçevede bir yanıt verebileceği konusunda açık kapı bırakıldı. Bu durum, Suriye’deki sorunu daha da karmaşık bir hale getirebilir ve büyütebilir” yorumunu yaptı.


Washington Post, bunun Türkiye açısından Suriye kaynaklı ilk şiddet olayı olmadığına dikkat çekti. Gazete, nisan ayında da Suriyeli güvenlik güçleri tarafından sınırın Türkiye tarafındaki kamplara ateş açıldığını anımsattı. Uçağın düşürülmesi olayının, muhalif grupların pusu kurarak 25 Şebiha milisini öldürdüğünü iddia etmesinin ve BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın Suriye konusunda yaptığı uyarıların ardından yaşandığı vurgulandı.


Los Angeles Times, olayın Suriye’de yaşanan çatışmaların ülkenin sınırlarının ötesine geçerek, bölgenin genelini etkisi altına alabilecek potansiyele sahip olmasının bir kanıtı olduğunu ifade etti. Wall Street Journal da bu olayın Türkiye üzerinde Suriye’ye karşı harekete geçmesi yönündeki baskıları artıracağına ve Türk jetlerinin Suriye karasularına girmesinin kafalarda soru işaretleri yarattığına dikkat çekti.


Uçak olayı, Independent, The Times, Guardian, Telegraph ve BBC gibi İngiltere’nin önde gelen yayın organlarının hem gazetelerinde hem de internet sitelerinde geniş yer aldı. Telegraph’ın Ortadoğu muhabiri tarafından yazılan haberde, “Türk Hava Kuvvetleri’nin F-4 tipi uçağının kaybolması, Suriye’de 15 aydır devam eden ayaklanma sürecinde meydana gelen en tehlikeli gelişme. Batılı devletler şimdi bu olaya nasıl yanıt verilmesi gerektiğini düşünüyor” dedi.