El Abadi Türkmen’i görmezden geliyor

El Abadi Türkmen’i görmezden geliyor
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadele ettikleri için Irak’taki gruplara silah yardımı yaparken Türkmenleri unuttuğunu söyledi

Herkese silah var Türkmenlere yok!

Mehdi, “Sadece Arap ve Kürtlere silah yardımı yapıyor. Bu durumdan rahatsız olduk. Irak’a silah gönderiyorsa, örgüte karşı mücadele eden herkese dağıtılmalı. Burada sadece Sünni Araplar ve Kürtler yaşamıyor, bize de silah versinler” dedi

Salihi, “Irak’ın parçalanmasında sorumlu değiliz. Türkmenler, Başbakan  Haydar el-Abadi’den memnun değil. Abadi’nin Türkmenlere yönelik politikası eksiktir” dedi

Türkiye’nin Türkmenlerin güvenlik durumunu ciddiye aldığını ve insani yardım konusunda gerekeni yaptığını söyleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ErşadSalihi, geçmiş hükümetler döneminde şimdikinden daha çok demokratik haklara ve temsile sahip olduklarını söyledi.

Top bize atılıyor

Irak’ta parçalanmaya zemin hazırlayan grupların aşırıcı Şii ve Sünniler ile ihtilaflı bölgeler üzerinde ısrarcı olan bazı Kürt gruplar olduğunu belirten ErşadSalihi, şöyle konuştu: “Türkmenler, Başbakan Haydar el-Abadi’den memnun değil. Abadi’nin, Türkmenlere yönelik politikası çok eksiktir. Abadi, bizi görmezden geliyor. Geçmiş hükümetler döneminde bizim temsil hakkımız ve kazancımız daha fazlaydı. Abadi, topu bize atıyor fakat bunlar iyi niyet göstergesi değil. Teröre karşı silahlanması için defalarca resmi talebimizi iletmemize rağmen hiçbir yanıt alamadık. Irak’taki terör saldırıları sonrası Türkmenler silahlanmaya başladı. Türkmenler, silahlarını Kürtlere doğrultmaz. İki halkın ortak düşmanı IŞİD’dir. Kollarımız incinirken kimse o kolumuzu burkmasın. Kürt kardeşlerimiz ve Kürt yönetimine diyoruz ki, bugünkü askeri gücünüz ve ekonominizle insanımızı, coğrafyamızı ve kültürümüzü esir almayı düşünmeyin. Ortak yaşam tarzı geliştirelim ve eskisi gibi bir arada yaşayalım.”

Karar karşı değiliz

Kürtlere ve Sünnilere silah yardımını içerdiği için ABD Kongresi’nin söz konusu tasarısına karşı olmadıklarını da belirten Salihi, “Ancak kaygı da duyuyoruz. Zira Kürt ve Sünnilerin ABD tarafından, Şiilerin ise İran tarafından silahlandırılması durumunda Türkmenlerin silahsız kalacağından endişeleniyoruz. Bizim için bu silahın kaynağı önemli değil”  dedi.

Tehdit altındayız

Kerkük’e bağlı Türkmen yerleşim yeri Beşir’in kurtarılamadığını dile getiren Salihi, Türkmen güçleriyle Peşmergenin geri almak istediği bölgeyi kurtarma operasyonunda Bağdat yönetimi ve koalisyon güçlerinin gereken desteği vermediğini söyledi. IŞİD’in Kerkük’ün güney bölgesinden 5 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve bu nedenle bölgenin hala tehdit altında olduğunu ifade eden Salihi, şöyle konuştu: “Musul’a bağlı Telafer ilçesi, IŞİD kontrolünde. Telafer’de IŞİD terör örgütünün elinde bulunan esir Türkmenler var. Malha köyüne yakın 150 Telaferli aile aylardır mahsur. Peşmerge ne onların Kürt bölgesine girmesine ne de bizim onları başka yere taşımamıza izin veriyor.

 

ABD, Irak’taki bütün gruplara yardım etmeli

ABD, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele ettikleri gerekçesiyle Irak’taki tüm gruplara silah yardımı yaparken Türkmenleri unuttu. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, ABD’nin Türkmenlere de silah yardımı yapmasını isteyerek, “Eğer Amerika IŞİD’e karşı silah veriyorsa herkes bundan yararlanmalıdır” dedi. Ali Mehdi, aşiret milislerine verilmek üzere gönderilen yardım kargosunun başkent Bağdat’a ulaştığını ve Irak Savunma Bakanlığı’nın depolarında bekletildiğini belirtti. Kargonun hafif ve orta silahlardan oluştuğunu söyleyen Mehdi, IŞİD’e karşı Türkmenlerin de savaştıklarını ancak ABD’nin bunu görmezden geldiğini ifade ederek, “Amerika, Sünni Arap ve Kürtlere silah yardımı yapıyor. Bu durum bizi rahatsız etti. Irak’ta bazı taraflar buruk, bazı tarafların da hoşuna gitti” diye konuştu. ABD’nin Türkmenlerin yanı sıra Şii Arapları da dışladığını anımsatan Mehdi, Irak’ta sadece Suni Arap ve Kürtlerin yaşamadıklarını söyledi. Şii Arap ve Türkmenlerin IŞİD’e karşı en önde mücadele ettiklerini vurgulayan Mehdi, sözlerini şöyle tamamladı:

Eşit dağıtılsın

“Irak’a IŞİD’e karşı kullanılmak için silah gönderiliyorsa bunlar, örgüte  karşı mücadele eden herkese dağıtılmalıdır. Eşit kanallarla dağıtsın. Irak’ta neticede Savunma Bakanlığı, merkezi  ve yerel hükümet var. Eğer Amerika IŞİD’e karşı silah veriyorsa herkes bundan yararlanmalıdır. Şii Arapları ve Türkmenler, bu durumdan oldukça rahatsızdırlar. Irak’ta sadece Sünni Araplar ve Kürtler yaşamıyor, bize de silah versinler.”