El-Nusra İdlib’i aldı Ankara memnun

El-Nusra İdlib’i aldı Ankara memnun
Ankara, memnuniyetinin nedenini İdlib’i alan cihatçı grubun içinde Özgür Suriye Ordusu’nun da bulunmasına bağladı

Başını El-Kaide’ye bağlı El-Nusra Cephesi’nin çektiği İslamcı gruplar, Suriye’de iç savaş başladığından bu yana ilk kez İdlib kentini ele geçirdi. Ankara, El-Nusra’nın İdlib’i ele geçirmesini memnuniyetle karşıladı. İslamcı gruplar, Türkiye sınırındaki İdlib’i ele geçirir geçirmez Devlet Başkanı Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın heykelleri yıkmaya başladı. Böylece cihatçı gruplar, Suriye’nin kuzey batısındaki aynı adlı vilayetin başkenti olan İdlib’i alarak, Rakka’dan sonra ikinci vilayetin de kontrolünü ele geçirmiş oldu.
Rakka, terör örgütü IŞİD’in kalesi konumunda. Ankara, sınırındaki İdlib’in radikal isyancı grupların oluşturduğu Fetih Ordusu’nun eline geçmesinden memnun. Ankara, Fetih Ordusu içinde kendilerinin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının da olduğunu öne sürerek, “İdlib’in muhaliflerin eline geçmesinden Türkiye memnuniyet duyuyor. Bizim ÖSO’ya desteğimiz geçmişte olduğu gibi devam edecektir” dedi. Ankara, İdlib’in Esad rejiminden alınmasında başarının sadece radikal dinci örgüt El-Nusra cephesine yazılmasını da doğru bulmuyor. Türkiye, İdlib’deki kazanımda ÖSO’nun da önemli rol oynadığını bu rolün ÖSO’ya moral kazandırdığını düşünüyor. Türkiye, El-Nusra’yı terör örgütü olarak görüyor. Bu arada Ankara, El-Nusra’ya destek vermekle suçlandı. Kaynaklar ise Türkiye’nin El-Nusra’ya destek vermesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Bu iddialar Şam tarafından ortaya atılmaktadır. Türkiye’ye yönelik mesnetsiz iddialardır” dediler. 

IŞİD bayrağı
İç karışıklığın sürdüğü Suriye’den kaçışlar devam ederken IŞİD, Kilis sınırında kontrolündeki bir köydeki tepeye bayrağını dikti. IŞİD bayrağı Türkiye tarafından net şekilde görülürken, Türkiye tarafındaki bazı evlerin çatısına da Türk bayrağı asıldı.