El top buluşması sorunları

Bizde olduğu kadar Avrupa'da da görüyoruz. Bu top el kol buluşmalarında her hakem olayı kendine göre yorumluyor. Bir standart yok. Kural emri, hep göz ardı ediliyor. Kural ne diyor?. Kısaca kasıt istiyor. Bu kadar basit. Bu yanlış uygulamalar neticesinde, ceza alanında  vücuda yapışık kola çarpan topa, göğse çarpan topa da oynayan seyreden herkes penaltı ister oldu. Biz bu işlerde sorumlu iken, hakemlere bu konuyu kısaca şöyle özetliyorduk. Top ele kaza, el topa ceza. İstisnaları tabii ki var. Rakip topa vurmadan kollarını açmış bir oyuncunun bu hareketinin içinde kasıt vardır. Topun geçmesine mani bir pozisyon tabi ki cezalanacaktır. Topun havadan gelişi sırasında elini kolunu çekme zamanı olmasına rağmen bir futbolcu çekmiyorsa cezalandırılır. Burada ayrıca hakemin yorumu da önemli. Topun vurulduğu anda oynama mesafesi ve hız önem kazanmaktadır. Yakın mesafeden vurulan topta normal konumda olan oyuncu kolunu çekemez. Sıçrayan bir oyuncu asla kollarını bedenine yapıştırarak hazırolda yükselemez. Bilakis sıçramayı takviye etmek için kolları bir açı teşkil eder. Bu tip porsiyonlardaki çarpmalarda oyun devam eder, çünkü kasıt yoktur. Bir oyuncu düşer, yahut düşürülmesi sonucu kollarıyla topun üzerine düşerse kasıt yoktur ve oyun devam eder. Ancak vurulan bir topun geçmesine mani olmak için topun üzerine kendini atan oyuncunun kasıtsız olsa da top elle buluşursa, cezalandırılır. Top el buluşmasında benzeri pozisyonlar çoğaltılabilir. Hakemin takdir hakkı, yazdıklarımın ışığı altında değerlendirilmeli, kolaycılığa gidilmemeli. Bu taktir hakkı her hakeme değişken olmamalı. Standart kararlar çıkmalı. Yabancı maçlarda da bu hataları seyrediyoruz. FIFA bu konuyu daha etraflıca değerlendirip hakemleri mutlaka eğitmeli. Bazen öyle kuralın ruhuna aykırı penaltı ve hentboller çalınıyor ki, şaşırıyorum ve yorumlamakta zorlanıyorum.

 

 

 

Kayserispor-Antalyaspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Elle oynamaktan verilen penaltı kararı doğru. Antalyaspor'dan Aydın'ın düşürülüşü de penaltı olmalıydı. Bana ait olan şu sözü akıldan çıkarmayın. "Ceza alanında dikkatiniz, forvette değil, defans oyuncusunda olmalı. Çünkü eylemi o yapacak"

 

Evkur Yeni Malatya-Bursaspor

Bülent Yıldırım

 

Skoru erken belirlenen müsabakada verilmeyen sarı kartlar vardı. Son dakikada Malatyasporlu oyuncunun rakibine kasıtlı dirseğine kırmızı kartı atladı.

 

 

Teleset Mobilya Akhisar- Kardemir Karabük

Ümit Öztürk

 

Akhisarspor'dan Larsson'un düşürülmesi tartışmasız penaltıydı. Doğru karar. Karabüklü  Seleznyov'un ceza alanında koluyla düzelttiği pozisyonu iyi süzemedi. Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Maç sonunda kendisini alkışlayan Karabüklü oyuncuya sarı kartı vermesi doğruydu.

 

Galatasaray-Kasımpaşa

Cüneyt Çakır

 

Gomis'in Veysel'in yüzüne gelen ayak darbesine faul verilmeliydi, oyun devam etti. O anda sakatlanan Veysel'in gözü civarında kanama olduğu için tedavisine sahada devam edildi. İtirazlar doğru değildi. Kural gereği bu tür ciddi sakatlıklar saha içinde tedavi ettirilir. Belhanda'nın rakibinin yüzüne dirseği sarı kart olmalıydı. Bunların dışında iyi bir müsabaka yönetti.

 

Osmanlıspor-Demir Grup Sivasspor

Hüseyin Göçek

 

Müsabakanın henüz 2. dakikasında Numan'ın kritik çelmesini iyi değerlendirdi, penaltı kararı doğruydu. Barajda Sivaslı oyuncunun yüzünü koruduğu ele devam kararı doğruydu. Yan hakeme koşup itiraz eden Anıl'a sarı kart çok doğru. Birçok hakem, kendisine itiraza kartı çok rahat çıkartıyor, yardımcıya aynı uygulamayı yapmıyor.

 

 

 

Medipol Başakşehir-Trabzonspor

Halis Özkahya

 

Kaleci Volkan'ın Burak'a hareketi tartışmasız penaltıydı. Doğru karar. Başakşehir lehine verilen penaltıda da kollar açıktı ve o penaltı da doğruydu. Bazı faul ve sarı kartlar atlandı.

 

Göztepe-Gençlerbirliği

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Birinci Göztepe golü öncesi Sabri'ye yapılan faule beklemeden hemen bayrak kaldıran yardımcı hakeme uymayıp golün atılmasındaki avantaj uygulaması artısıydı. İkinci ve 3. Göztepe gollerinde taç ve ofsayt itirazlarına rağmen iki devam kararı da doğruydu. Yardımcısı da pozisyonları iyi tespit etti.

 

Aytemiz Alanya-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

 

İlk yarı Janssen'in düşürülüşünü iyi süzemedi penaltıydı. De Souza'nın ceza alınanda topa elle müdahalesi de penaltıydı, devam ettirdi. Fenerbahçe lehine verilen penaltı tartışmasız doğru karardı. Yardımcının yanlış ofsayt bayrağı Fenerbahçe'nin bir golünü önledi.

 

 

Beşiktaş-Atiker Konyaspor

Serkan Çınar

 

Bazı faul hataları dışında geçer not alır ancak, Ferhat'ın Quaresma'yı bariz gol şansı olabilecek pozisyondaki faulün karşılığı sarı değil, kırmızı olmalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları