Suruç’ta korkunç patlama

Suruç’ta korkunç patlama
Belediye kültür merkezi bahçesinde Suriye’ye geçmek için toplanan gruba sızmış genç kız kendisini patlatınca katliam yaşandı

Suruç’ta canlı bomba: 31 ölü

Açıklama anında patladı

PYD ile IŞİD’in hakimiyet savaşı verdiği Ayn el-Arap’ın karşısında yer alan Suruç’taki olay dün saat 11.45’te meydana geldi. Ayn el-Arap’ın imarında görev almak gerekçesiyle toplananların basın açıklaması yaptığı sırada IŞİD sempatizanı olduğu öne sürülen bir kişi kendisini patlattı.

Bahçe cesetlerle doldu

PARÇA tesirli bombanın etkisiyle 30 kişi öldü, 100’ü aşkın kişi yaralandı. Bahçe parçalanmış cesetlerle kan gölüne dönerken belediye araçlarından Türkçe ve Kürtçe “İkinci bomba ihtimali var” anonsu yapıldı. Olay yerine onlarca ambulans sevk edildi, kan bağışı çağrısı başlatıldı.

Bombacı İŞİD sempatizanı

ŞANLIURFA Valisi İzzettin Küçük, patlamaya canlı bomba bir genç kızın neden olduğunu söyledi. Ajanslar, bu kişinin IŞİD sempatizanı olduğunu duyururken facia üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, kriz masası oluşturup 3 bakanı görevlendirdi, CHP de özel ekip kurdu.  

18 yaşındaki genç kızın gerçekleştirdiği canlı bomba eyleminde yaralı sayısının da 100 kişinin üzerinde olduğu açıklandı.

Şanlıurfa Suruç İlçesi’ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki bahçede dün 11.45 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Canlı bomba saldırısının ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Son açıklamalara göre korkunç saldırıda 30 kişi hayatını kaybetti, en az 100 yaralı var. Suriye’nin terör örgütü PYD’nin elinde olan Ayn el-Arap şehrine geçmek için önceki gün İstanbul’dan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 genç Amara Kültür Merkezi’nde konaklıyordu. Patlama,  Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Ayn el-Arap’ın yeniden inşası’konusunda basın açıklaması yapmaya hazırlandığı sırada meydana geldi. Saldırının, 18 yaşındaki genç bir kızın üzerinde bulunan parça tesirli bombayı patlatması süretiyle gerçekleştiği öğrenildi.

Vali Küçük açıkladı

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç’taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi. Ölü sayısının 30 olarak açıklayan Vali Küçük şunları söyledi: “Derin üzüntü içerisindeyim. Bu terörü lanetle kınıyorum. Vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Şu anda 30 ölü var, 100’e yakın da yaralılar var. Bütün yaralılar sağlık kuruluşları ile hastanelere nakledildi onu ifade edebilirim. Her türlü tedbiri aldık. Devletimiz bütün unsurlarıyla, kuvvetleriyle bölgededir. Yani bütün güvenlik kuvvetleri, jandarmamız arazide, polisimiz hepsi tedbir almıştır.” Suruç Belediyesi’ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe “İkinci bomba ihtimali var” denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi.  

Terörün vatanı yok

Saldırı sonrası Başbakanlıkta kriz masası kuruldu. Başbakan Davutoğlu ilk bilgileri İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk’ten aldı. Davutoğlu’nun talimatı üzerine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bölgeye gönderildi. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41. yıldönümü törenlerine katılmak üzere KKTC’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan da “Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir. Terörün, dini yoktur, ırkı yoktur, milleti milliyeti yoktur, vatanı yoktur” dedi.

 

Kızılay: Suruç’ta kan ihtiyacı yok

Özellikle sosyal medya üzerinden yaralılar için kan verme çağrısı yapılırken Kızılay, Suruç’ta yeterli kan stoku bulunduğunu duyurdu. Görgü tanıklarından Kadir Ergül, “Kan ihtiyacımız var. Aşırı bir kan ihtiyacımız var. Suruç halkına ağrı yapılıyor. Herken kan vermeye çağırılıyor” dedi. Türk Kızılayı ilerleyen dakikalarda Twitter hesabından yaptığı açıklamada Suruç’ta kan ihtiyacı bulunmadığını duyurdu. Kızılay’ın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:  “Yaralanan vatandaşlarımızla ilgili bölgede kan stoklarımız yeterlidir.”

 

Ankara’da kırmızı alarm

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde meydana gelen patlamanın ardından Ankara polisi alarma geçti. Polis ekiplerine yapılan uyarılarda ekiplerin çelik yelekli ve otomatik silahlı şekilde görev yapmaları istendi. Ekiplerin şüpheli şahıs ve araçlar üzerinde dikkatli davranmaları istenen uyarıda, ayrıca canlı bomba olayının üzerinde dikkatle durulması gerektiği belirtildi.

 

Cenazeler parçalanmıştı

Suruç’ta yaşanan dehşeti Kadir Ergün adındaki görgü tanığı şöyle anlattı: “Korkunç patlama saat 12 sıralarında oldu. Ben olay yerine 100 metre uzaklıktaydım. Cenazeler hep paramparça olmuştu. Kelimelerle ifade etmek çok zor. İlk saldırı Kültür Merkezi’nde yapıldı. En az 15 cenaze var, olay yerinde bekliyor. Kan ihtiyacımız var. Aşırı bir kan ihtiyacımız var. Suruç halkına ağrı yapılıyor. Herkes kan vermeye çağırılıyor. İkinci bir patlama olması ihtimali var.”

CHP heyet gönderdi

CHP, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlama nedeniyle incelemelerde bulunmak üzere bölgeye heyet gönderdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, patlamanın ardından bir heyet oluşturulması ve bölgeye giderek, olayın tüm boyutlarıyla incelenmesi talimatını verdi. CHP Meclis Grubu’nun koordinasyonunda, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’den oluşan heyet, Suruç’a hareket etti.