Elektronik sigarada geri adım

Elektronik sigarada geri adım
Dumansız sigara olarak bilinen Isıtılmış tütün ürünlerine Türkiye’de satış ve üretim izni veren düzenlemeden vazgeçildi.

Kamuoyunda tepki çeken, ısıtılmış tütün ürünlerine Türkiye’de üretim ve satış izni veren düzenlemeden geri adım atıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada “Isıtmalı sigara, bazen elektrikli sigara da deniliyor. Birbiriyle karıştırılıyor. Isıtılmış tütünün cihazla birlikte satılabilmesi için, torba yasada bir düzenleme yapıyorduk. Ancak bu yeni ürünün satışa konu edilmemesi ve üretilmemesi konusunda bir değerlendirmemiz oldu” dedi. 

Hürriyet'in haberine göre, Ağbal’ın açıklamasının ardından, ısıtılmış tütün düzenlemesinin geri çekilmesine ilişkin önerge komisyonda kabul edildi.

TÜTÜNÜ YAKMADAN 360 DERECE ISITIYOR

Ağbal’ın bahsettiği ısıtılmış tütün maddesi, torba tasarı Meclise sevk edildiğinden bu yana tartışma konusuydu. Tasarıdaki 68. maddeyle, ilk kez “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamullerinin” hem Türkiye’de üretilmesi, hem de bu ürünü üretenlerin yurtdışından ithalat yapmasına izin veriliyordu. Ancak düzenleme sağlık çevrelerinin tepkisine neden oldu. Kapsülündeki tütünü yakmadan 350 derecede ısıtan bu yeni ürünün de, içenin nikotin almasına neden olduğunu belirtilirken, özellikle gençlerin bu tür yeni ürünlerle daha kolay sigara bağımlısı olacağına dikkat çekildi.