Emekli Büyükelçi Öymen'den Katar uyarısı

Emekli Büyükelçi Öymen'den Katar uyarısı
Emekli Büyükelçi Öymen, Türkiye’nin ölçülü olmasını, aksi halde yalnızlığa itilebileceğimizi söyledi.

Bünyamin Öztürk / ANKARA

Arap dünyasında yaşanan krizde Türkiye'nin Katar'dan yana tavır almasını değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Türkiye'nin, daha uzlaşmacı ve ölçülü bir yol izlemesi gerekir. Katar'ın geri adım atması durumunda bölgede yalnızlığa sürüklenebiliriz" dedi.

Türkiye'nin Katar'a destek söylemleri ile diğer Arap ülkelerini karşısına aldığını belirten Öymen, Türkiye-Katar askeri işbirliğini içeren fezlekenin TBMM'de kabul edilmesiyle bu durumun daha da netleştiğini kaydetti.

Türkiye'nin Katar'ın yanında yer almaya çalıştığını. Meclis'te askeri işbirliğinin onaylanmasının da bunu gösterdiğini ifade eden Öymen, şöyle dedi:

"Cumhuriyet tarihi boyunca izlediğimiz dış politika, bölge ülkeleri ile yakın ilişki kurmak ve aralarındaki ihtilafa karışmamak olmuştur. Karıştığınız ölçüde sizi, zora sokacak durumlar ortaya çıkabilir. Katar krizinde Türkiye, uzlaşmacı ve ölçülü bir yol izlemeli. AKP iktidarının Müslüman kardeşlere yönelik tutumunu gözden geçirmesi gerekiyor.

İktidar,  Rabia söylemlerini ve Hamas'ı destekleyen söylemlerinde ısrar ederse bölgede tek başına kalacaktır. Rusya, Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan etti. ABD'de de şu anda bu yönde bir eğilim olduğu görülüyor. Türkiye elini ateşe sokmadan ciddi değerlendirmeler yapmak zorundadır. Katar'a insani ya da gıda yardımına kimsenin söyleyeceği bir şey yok. Ama tam da şu sıralarda askeri işbirliğini güçlendirecek adımlar atmak, Katar'ın söylemlerini benimsediğimiz izlenimi vermek hiç de doğru değil."

İran'da yaşanan terör saldırısına da değinen Öymen, yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi. Öymen, "Yıllardır İran Parlamentosu'na yönelik terör saldırısı olmamışken, tam şu anda böyle geniş çaplı bir saldırı düzenlenmesinin son gelişmelerle bir bağlantısının olup olmadığına bakmak gerekir.

Serinkanlılıkla olayların gelişimini gözlemlemek ve doğru teşhis koymak lazım. Orta Doğu öyle bir coğrafyadır ki yarın ne olacağını bugünden kestiremezsiniz. Son gelişmeler bölgede yeni bir yapılanmaya yol açabilir. Bu da ABD'nin öncülüğünde olacağı ihtimalini güçlendiriyor. Aslına bakarsanız, gelişmeler son derece kaygı verici" diye konuştu.

İlgili Haberler