Emekli Korgeneral Karakuş: ABD IŞİD’İ Irak’ta da kullanacak

Emekli Korgeneral Karakuş: ABD IŞİD’İ Irak’ta da kullanacak
ABD’nin Suriye’de Rusya’nın hava sahasını açmasıyla birlikte IŞİD liderine operasyon düzenleyerek öldürdüğünü kaydeden emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, “IŞİD’in Suriye’de varlığını ABD, Rusya, İngiltere’nin içinde olduğu koalisyon güçleri istemiyor. Türkiye zaten sınırına yakın bir yerde bu terör örgütünün varlığını istemiyor. İran IŞİD’i hiçbir yerde istemiyor. Dolayısıyla ABD, Rusya’nın hava sahasını açmasıyla teröristi öldürdü” dedi.

YENİÇAĞ/ ANKARA- Fatih ERBOZ

Suriye’de son dönemde IŞİD ile YPG terör örgütleri arasındaki çatışmanın arttığı yönündeki haberlerin dikkat çektiğini belirten karakuş, şunları söyledi:

“HAVA SAHASINI AÇTI”
“Bu haberler geliyor ama ABD bir taraftan da Irak’ta IŞİD terör örgütünü kullanmak istiyor. Irak’taki hapishanelerden IŞİD’lilerin kaçtığını tüm dünya kamuoyu biliyor. Bu şartlarda ABD bir taraftan Suriye’de Rusya’nın hava sahasını açmasıyla IŞİD liderini öldürdü ancak Irak’ta kullanmak istiyor. Öncelikle buna dikkat edilmeli. Öte yandan IŞİD liderini F-16 uçakları ve 2 helikopter kullanarak öldürdüler. Rusya ve koalisyon güçleri içinde olduğu için hava sahasını açtı.

“BAŞINA BELA OLMASINI ENGELLİYOR”
Rusya’da IŞİD’i istemiyor. Bu konudaki tavrı zaten başından belli. Operasyon da başarılı bir şekilde sonuçlandı. Bunun ötesinde içinden geçtiğimiz süreçte Suriye’de IŞİD’e böyle bir darbe vurulması konusunda ABD, Rusya başta olmak üzere tüm batı ülkeleri uzlaşıyor. Buna İran’da dahil. Türkiye sınır güvenilği açısından tamam diyor. Nedeni ise bilerek Türkiye sınırına yakın yerlere yerleşiyorlar. IŞİD teröristlerinin amacı Türkiye’ye kaçabilmek isteği. Bu da Türkiye’nin de bölgedeki etkisi nedeniyle olmuyor. Türkiye’de bu terör örgütünün başına bela olmasını böylece engelliyor.”

IRAK’TA IŞİD’İ ABD KULLANACAKTIR
ABD’nin Ortadoğu politikaları açısından IŞİD terör örgütünü Irak’ta kullanabileceğine dikkat çeken Karakuş, “IŞİD’in Irak’taki varlığı ve özellikle tehdit konumunda olması ABD’nin işine geliyor. İran’ın Irak ile bağlantısını kesiyor yani Irak hükümetini kontrol altına alıyor. IŞİD zaten özellikle Musul ve Kerkük’te sorun çıkarıyor. ABD burada da çıkarları açısından IŞİD’i kullanmak amacında. Özellikle bölgedeki Türkmenleri ve diğer unsurları uzaklaştırmak istiyor. Bunun amacı da Musul ve Kerkük’ü kontrol etmek. Öte yandan İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan üzerindeki baskısını kırabilmek için Irak hükümetini kendi kontrolünde tutmak istiyor. İran’a Irak bölgesini bırakmıyor. İran’ın aynı zamanda Yemen başta olmak üzere Körfez ülkelerindeki etkisini kırmak” diye konuştu.

TÜRKİYE PKK VE YPG TERÖR ÖRGÜTLERİNE BAKMALI
Türkiye’nin ABD’nin bu operasyonunu ardından her an için Tel Rıfat’ta ki PKK unsurlarına ve yine Suriye’nin güney doğusundaki YPG unsurlarına operasyon yapabileceğini kaydeden Karakuş, şunları söyledi: “Türkiye aradığı zemini Suriye sınırından 30 kilometre içende bulunan terörist unsurlara yönelik operasyon için bulabilir. Türkiye buna bakmalı öncelikle. Türkiye, Suriye’nin güneydoğusundaki YPG teröristlerine ve Tel Rıfat’taki PKK teröristlerine operasyon düzenleyecek zemini bulabilir. Kış Kartalı operasyonu kapsamında ki başarısını bu bölgelere taşıyabilir. Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 uçakları ve zırh delici bombalarla gerçekleştirdikleri Kuzey Irak’taki operasyon birçok teröristi etkisiz hale getirdi. Şubat ayı özellikle seçildi. Mağaralara sığınan teröristler ısıya duyarlı sistemlerle ateş yaktıkları anda bulundukları yerde yok edildi. Benzer bu durum Suriye’deki terörist unsurlara da her an için yapılabilir.”