Emekli Korgeneral Karakuş'tan kritik uyarılar

Emekli Korgeneral Karakuş'tan kritik uyarılar
Türkiye'nin dış politikasını değerlendiren ve uyarılarda bulunan Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Barış Harekatımızın kıymetini bilmiyoruz maalesef. Ya Kıbrıs ya ölüm derken buralara geldik" dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

Almanya'nın Türkiye'ye karşı giderek hırçınlaşmasının nedenleri arasında bu ülkenin Akdeniz'deki etkinlik mücadelesi olduğu önre sürüldü. Almanya ve İngiltere arasındaki rekabetin bir anlamda Kıbrıs'ta da devam ettiğini belirten Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Almanya ile silah anlamında çok büyük bir irtibatımız yok. Almanya'nın silah ambargosu Türk Silahlı Kuvvetleri'ni etkilemez.

Almanya'nın sıkıntısı Kıbrıs'ta etkili olamayışından kaynaklanıyor. KKTC'yi ortadan kaldırmak isteyen güçlerden biri Almanya. AB'den İngiltere'nin ayrılması, Fransa'da çatlak seslerin olması, AB vasıtasıyla Almanya'nın Akdeniz'de güç olma isteğine zarar getiriyor. Almanya bu nedenle hırçın" dedi. 

Almanya'nın Kıbrıs gelişmelerini istediği gibi yönlendiremediğini ifade eden Karakuş, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'taki gelişmeler istendiği gibi gitmediği için, referandum nedeniyle Almanya ile aramızın açılmış olması Kıbrıs sorunu da etkiliyor. Onların istediği Türkiye bu bölgeden çıksın, KKTC ortadan kalksın, Almanya bölgeye yerleşsin. Bunun da olmadığını görünce Almanya geriliyor. İngilizler de bunu değerlendiriyor. İngiltere'nin AB'den ayrılmalarının en temel nedenlerinden biri de Akdeniz'deki üstünlüğü Almanya'ya vermemek.

Elbette bu noktada İsrail'i dışarıda bırakamazsınız. İsrail de bölgeye Almanların gelmesini istemiyor. Akdeniz'de böyle bir denge var. Eğer bu denge olmasa bizim yönetim çok fazla direnç gösteremeyebilir. Bu ortam içinde Türkiye zaten hiç kimse ile iyi değil. Türkiye, Orta Doğu başta olmak üzere birçok yerde yalnız kaldı. Bizi Suudi Arabistan bile terk etti.

Türkiye'nin durum herkesten daha zor. Bunu biz kendimiz istedik. Adeta kendi kuyumuzu kendimiz kazdık. Bu iyi bilinmeli. Napolyon, Moskova'yı almaya kalkınca başına iş aldı. Hayal gücünüz çok geniş olabilir, onunla hareket etmeyeceksiniz. Elinizdeki gücünüzle hareket edeceksiniz. Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda 2 taraflı savaşa girince kaybetmeye mahkum oldu. Yunanistan ile aramız geriliyor. Burada adamızı almış olmaları kimsenin umurunda değil. Kıbrıs Barış Harekatı bile artık doğru düzgün kutlanamadı.

Kıbrıs için önemli bir tarih olan 20 Temmuz ülkemizde doğru düzgün kutlanmıyor. Başbakan, KKTC'ye gidiyor Türkiye'de Ulus Meydanı'nda Kıbrıs Barış Harekatı'nın kalan gazileriyle tören yapılıyor. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) yetkilileri, Emekli Astsubaylar Derneği yetkilileri, Muharip Gaziler derneği yetkilileri, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi bu kadar. Böyle bir ortamdayız maalesef. Barış Harekatımızın kıymetini bilmiyoruz maalesef. Ya Kıbrıs ya ölüm derken buralara geldik."