Suriyeli isyancılardan görüşmeye şartlı onay

Suriyeli isyancılardan görüşmeye şartlı onay
Muhalifler, 18 Aralık’ta New York’ta yapılacak Suriye görüşmelerine katılmak için, Esad’ın ülke geleceğinde yer almamasını şart koştular

Suriyeli muhalif gruplar, Riyad’da düzenlenen toplantının ilk gününde Cenevre mutabakatı gereğince Beşar Esad’ın tam yetkili geçiş hükümetinde ve Suriye’nin geleceğinde yer almaması şartıyla müzakereye oturabilecekleri yönünde karar aldı. Suriye muhalefetinin siyasi ve askeri unsurları, 18 Aralık’ta New York’ta yapılacak Suriye görüşmeleri öncesinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da ortak pozisyon belirlemeye çalışıyor. Toplantıya katılan gruplardan alınan bilgiye göre, oturumda geçen ayki Viyana görüşmelerinde yönetimle ilgili 6 aylık geçiş süreci ve 18 ay sonra oluşturulması öngörülen yeni hükümetle ilgili konular tartışıldı. Oturumun sonunda yapılan oylamadan, Ocak 2014’te Esad hükümetiyle başlayan görüşmelerin devam edilmesi sonucu çıktı. Buna göre, Suriye Devlet Başkanı Esad’la Cenevre-1 Bildirisi ve BM’nin 2118 sayılı kimyasal silahlarla ilgili kararı çerçevesinde masaya oturulacak. Tam yetkili geçiş hükümetinde ve seçim sonrası oluşturulacak yeni hükümette Esad’ın yeri olmayacak.

Milisler de çekildi

Şam ile ateşkes anlaşmasına varan isyancılar, Suriye’de “devrimin başkenti” olarak anılan Humus’taki son mevzilerini terk etti. BM’nin gözlemi altında gerçekleşen çekilmeyi rejim askerleri de izledi. Rusya’nın destek verdiği Suriye ordusunun operasyonları nedeniyle son dönemde giderek gerileyen isyancı gruplar, bir dönem Esad’a karşı isyanın merkezi olan Humus’taki mevzilerini terk etti. BM’nin gözlemci olduğu ateşkes çerçevesinde, ordu güçleri de isyancıların silahlarını da alarak çekilmelerine izin verdi. 400 militan ve aileleri, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’nın lideri olduğu Fetih Ordusu’nun kontrolünde bulunan ve Türkiye sınırında yer alan İdlib’e doğru yola çıktı. İsyancılar ve aileleri, otobüslere binip silahlarıyla birlikte uzaklaşırken, Esad rejimi askerleri de birkaç metre öteden onları izledi.