Öcalan’ın katkılarıyla yeni aşamaya geçildi

Öcalan’ın katkılarıyla yeni aşamaya geçildi
HDP’li Buldan ve Önder, Başbakan Yardımcısı Akdoğan’la görüştü. Önder, “ihanet süreci”yle ilgili olarak, “Öcalan’ın katkılarıyla ağırlıklı olarak İmralı’da olmak üzere yeni bir sürece girdik. Özerklik bu toprakların yabancısı olduğu şey değil. Demokrasi talep ediyoruz” dedi.

HDP, özerklikte ısrarlı

Haber: Hanife Açıkalın

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ihanet sürecinde yeni bir aşamaya gelindiğini, özerkliğin bu topraklara hiç de yabancı olmadığını söyledi. Önder, “Bu aşamadan sonra çözüm süreci kapsamasında ele alınacak ne giriyorsa bu meselelerin süratle, Öcalan’ın katkılarıyla ve onun başlattığı çizginin devamı olarak ağırlıklı olarak İmralı’da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz” dedi.

Seri görüşmeler
İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’la Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ı ziyaret ederek yaklaşık bir saat ihanet sürecini görüştükten sonra açıklamalar yaptı. Görüşmede atılacak yeni adımlar masaya yatırıldı. Önder, görüşme trafiği ile ilgili soruya, “Takvim bizim için mümkün olan en kısa süre, yani yarın olabilecek işi bugün yapmak, bir ay sonra yapılacak işi bu hafta yapmak gibi bir ilkesel yaklaşımımız var. Hükümet de bu konuda benzer bir yaklaşım içerisinde. Çünkü birlikte deneyimledik ki süre uzadıkça saldırılara, yanlış anlamalara açık bir vaziyete geliyor. Muhtemelen çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak” diye yanıt verdi. Her şeyin güllük gülistanlık olmadığını belirten Önder, müzakereyi, birbirinden farklı düşünen insanların, kurumların bir anlayış birliğine varma, mutabakat zeminini genişletme çabası diye tanımladı.

Özerklik kavramı
HDP’li Önder, “Kamu düzeni ve özerlik  kavramında bir anlaşmazlık var. Hükümetin anladığı ve sizin anladığınız ne kadar birbirine yakın?” sorusuna, “Özerklik bu toprakların yabancısı olduğu bir şey değil. Bugün demokratik normların ve demokrasi anlayışının bütün dünyada geldiği nokta, yetkilerin bu kadar merkezde biriktirilmemesi şeklinde. Yetkiyi siz halkı karar alma süreçlerine ne kadar yaygın olarak katarsanız o kadar demokratikleşmiş olursunuz.  Bu bir coğrafi bölgesel etnisite tabanlı bir şey değildir. Sadece bir bölge için de değildir” dedi.

Zana ile Kandil’e
Eski milletvekili Leyla Zana ile Kandil’e gideceklerini de açıklayan Önder, “Seçime HDP parti olarak girecek” diyerek şöyle konuştu: “Biz kendi irademize, kurumlarımıza, dayanışmamamıza ve çalışma gücümüze güveniyoruz. Anketlere de güveniyoruz. Bizim yüzde 11.8 bandında olduğumuzu gösteriyor. Biz yüzde 60 da alsak bu barajlar demokratik değildir, her türlü demokratik zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz.” Önder, Kılıçdaroğlu’nun “AKP ve HDP ittifak kuracak” iddiası için de, “Bu cümlelerle mi söylemiş? E ayıp etmiş. Biz bir siyasal partiyiz. Bu partinin geldiği noktada binlerce insanımızın kanı, canı, emeği ve zindan duvarları var. Biz bunu değil AKP’ye hiçbir şeye kurban etmeyiz. Kendimize güveniyoruz” dedi.