IŞİD'e karşı Tikrit operasyonu başladı

IŞİD'e karşı Tikrit  operasyonu başladı
Şii milislerle bazı Sünni aşiretlerin desteğindeki Irak ordusunun, Saddam'ın doğum yeri Tikrit'i geri almak için başlattığı operasyonda, stratejik bazı noktaların kurtardığı bildirildi

Irak devlet TV'si, Tikrit'te hükümetin desteklediği Şii milislerin ve Sünni savaşçıların orduyla  birlikte IŞİD'e karşı geniş çaplı bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu şehri IŞİD'den geri alma operasyonu ağır top atışı ve koalisyon ile Irak savaş uçaklarının hava bombardımanları ile destekleniyor. Irak ordusunun,başlattığı operasyonda, stratejik bazı noktaların kurtarıldığı bildirildi. Irak birlikleri, Tikrit'in güneyinde, IŞİD militanlarıyla girdiği çatışmada, örgütün kontrolündeki polis akademisi binasını ele geçirdi. Ordunun El-Kadisiye mahallesinde kontrolü sağladığı ve örgüt militanların Tikrit merkezine doğru geri çekildiği belirtildi. Salahaddin Valisi Raid el-Ceburi de "Irak ve koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarıyla, Şii Halk Topluluğu milisleriyle destekli güvenlik güçleri, IŞİD'in kontrolündeki Elbu Şevarib Köprüsü ile bazı köyleri geri aldı. Tikrit'in güneyinde ilerleme kaydedildi. Başlayan operasyonlar sırasında IŞİD militanları, güvenlik güçleri karşısında zayıf direniş gösterdi" dedi. Irak Başbakanı Haydar el-Abadi Selahaddin eyaletinde operasyon öncesi hazırlıklarını tamamlayan asker ve milislerle bir toplantı yaptı. Daha sonra bir açıklama yapan Başbakan Abadi, IŞİD'in yanındaki Sünni aşiret savaşçılarına örgütten desteklerini çekerlerse affedileceklerini söyledi. Irak'ta IŞİD'in, 10 Haziran'da Musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile Peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

Karşı saldırı
Terör örgütü IŞİD'in, Irak'ın Enbar vilayetine düzenlediği karşı saldırıda 3 çocuğun hayatını kaybettiği, 3 kadının da yaralandığı bildirildi. IŞİD militanları, Enbar'a bağlı El-Bağdadi nahiyesinde sivil yerleşim yerlerine havan topu ile saldırdı. El-Bağdadi nahiyesi yakınındaki ABD askerlerinin de bulunduğu stratejik Ayn el-Esad Askeri Üssü'nü ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları, sık sık bölgeye saldırı düzenliyor.