Emekliye promosyon yok

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Denizbank'tan yapılan bir açıklama tüm bankacılık piyasasında büyük şaşkınlık yaratmıştı.

SGK'nın maaş ödemeleri bir protokol ile Denizbank'a devredilmişti.

SGK bunu yaparken diğer bankalarla görüşmemiş teklif bile almamıştı. Kamu bankaları bile devre dışı bırakılmıştı.

Bankalar boyunlarını öne eğip seslerini çıkartmadılar.

3 banka yöneticisiyle o dönemde görüştüm. Hepsi kızgın hepsi bu olayı haksızlık olarak yorumluyordu. İfadelerinizi yazayım mı dediğimde ise  "aman bizi karıştırma" diyorlardı.

Denizbank binlerce kişinin emekli maaşını ödemeye başladı. Büyük bir müşteri kitlesi. Her türlü satış imkanı olan müşteri portföyü bankaya hazır gelmişti.

Denizbank da bu müşterileri elinde tutabilmek için hizmet kalitesini en iyi şekilde sunmaya çalıştı. Çünkü balık kaçmayacak kadar büyüktü.

Denizbank emeklilerin maaş ve ikramiyelerini öderken bir gün Türkiye Rus uçağını düşürdü. Rusya, Türkiye'ye karşı sert tedbirler aldı. Türkiye hiç tepki vermedi ta ki, canı yanıncaya kadar. Küçük küçük ekonomik  tavırlar almaya başladı.

Emeklinin büyük beklentisi

Ve yine bir sabah dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu bir açıklama yaptı. Emekli maaşları için promosyon karşılığında başka bankalar ile de görüştüklerini söyledi. O an milyonlarca emekli de bir umut doğdu. Üstelik ortada dolaşan rakam Denizbank'ın verdiği 300 liradan çok daha fazlaydı. Google verilerine göre, Süleyman Soylu maaş promosyonu konusunda yaklaşık 100 kez konuştu. Yine Google'da 622 bin haber yer alıyor.

Üstelik seçim öncesi o kadar çok bu maaş promosyonu kullanıldı ki, emekli büyük beklentiye girdi.

Aradan geçen her süre promosyon olayının daha da sulandırılmasına neden oldu. En son yeni bakanın açıklaması konunun nereye geldiğini ortaya koydu. Bakan, "Biz bu kadar olacak diye bir şey demedik. Bankalar bir hizmet veriyor emekliden para bile isteyebilirler" dedi.

Nitekim en son SGK yöneticileri de biz böyle bir söz vermedik. Vatandaş kendi kendine beklentiye girdi dedi.

Buyrun buradan yakın!

Bir bakan bir önceki bakanın sözlerini yok sayıyor. SGK, aylarca susuyor bugün "yok öyle bir şey" diyor.

Peki bu nedir?

Bu basit bir siyasi operasyon.

Promosyon gündemden kalktı

Rusya ile uçak krizi sebebiyle yaşanan gerginlik nedeniyle Ruslar'a Denizbank üzerinden ceza kesilmek istendi. Denizbank'ın sahibi Rus Sberbank. Denizbank'a daha önce altın tepside sunulan emekli maaş ödemeleri protokol nedeniyle geri alınamıyordu. Başka bankalara da vererek Denizbank'ın elindeki bu pastayı küçültmeye çalıştılar.

Olay bundan ibaret.

Türkiye şu an Rusya ile ilişkilerini düzeltiyor. Atılan onca önemli adımda Sberbank'a böyle bir ceza, Rusya'yı kızdırabilir. Bu nedenle promosyon olayı hükümetin gündeminden kaldırıldı.

Artık kimse promosyon filan beklemesin.

Yazarın Diğer Yazıları