Emirli’de direnen 20 bin Türkmen IŞİD’den kurtuldu

Emirli’de direnen 20 bin Türkmen IŞİD’den kurtuldu
YaklaŞIk 2.5 aydır aç susuz IŞİD canilerinin kuşatmasına direnen Emirli’deki Türkmenler kurtuldu.

Emirli’de direnen 20 bin Türkmen IŞİD’den kurtuldu

ABD savaş uçakları, Şii oldukları için buradaki Türkmenleri katletmeyi amaçlayan IŞİD’e önceki gece bomba yağdırdı, İngiliz, Fransız ve Avustralya uçakları yardım malzemesi attı. Bombalama sonrası Arap, Türkmen, Peşmerge ve Şii milislerden oluşan Irak ordusu, Emirli çevresindeki Habeş, Lokum, Hafriye ve Yengice köylerini ele geçirip beldeye girdi. IŞİD militanları, bölgeden çekildi.

Şii Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Emirli’yi kuşatan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına, önceki gece ABD savaş uçakları bomba yağdırırken, Avustralya, Fransa ve İngiltere hava kuvvetlerine ait savaş uçakları da yardım malzemesi attı. Uluslararası operasyona destek veren Irak ordusu da Emirli’nin çevresindeki terör örgütü IŞİD kuşatmasını kırdı. Arap, Türkmen, Peşmerge ve Şii milislerden oluşan Irak ordusu, Emirli çevresindeki Habeş, Lokum, Hafriye ve Yengice köylerini ele geçirdikten sonra beldeye girdi. Çok sayıda kayıp veren IŞİD militanları bölgeden çekildi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Emirli’yi kurtarma operasyonunun Irak hükümetinin talebi üzerine gerçekleştirildiğini söyledi. 

40 bin litre su
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, operasyonun önceki gece 20.30 civarında başladığı, 3 hava saldırısında IŞİD’e ait 3 “humvee” tipi araç, bir zırhlı araç, bir kontrol noktası ve bir tankın vurulduğu belirtildi. CENTCOM açıklamasına göre, ABD ordusunun Emirli’deki yeni insani yardım operasyonu kapsamında da Amirli halkına 109 kutu insani yardım malzemesi havadan bırakıldı. Operasyonda iki C-17 ve iki C-130 nakliye uçağının 10 bin 500 galon (yaklaşık 40 bin litre) içme suyu ve 7 bin civarında hazır gıda malzemesi dağıttığı kaydedildi. Havadan yardım operasyonuna Avustralya, Fransa ve İngiltere’den uçaklar da katıldı.

Kuşatma püskürtüldü
Öte yandan, 80 gündür IŞİD’in kuşatması altında bulunan 20 bin nüfuslu Türkmen kasabası Emirli’ye, Irak ordu birlikleri ulaştı. 18 saat süren çatışmaların ardından IŞİD militanları bölgeden püskürtüldü. Irak’ın Selahattin iline bağlı 20 bin Türkmen nüfuslu Emirli kasabası 80 gün IŞİD’e karşı direndi. Emirli, 4 taraftan IŞİD kuşatması altında olmasına rağmen açlık ve susuzlukla mücadele ederek gönüllü Emirli askerleri sayesinde 80 gün dayanabildi ve onlarca saldırıya karşılık verdi. 10 Haziran’da kasabanın çevresindeki 36 köyün tamamı IŞİD kontrolüne geçmişti. Irak Ordusu ve peşmerge güçleri ile gönüllü Şiilerden oluşan askeri tugaylar 18 saat çatışmadan sonra Emirli kasabasına ulaştı ve çevredeki IŞİD militanlarını geri püskürttü. Operasyona Irak savaş uçakları ve helikopterleri destek verdi. Operasyonda onlarca IŞİD militanı öldürüldü. Tuzhurmatu devlet hastanesi müdürü Dr. Asğar Bayatlı son 24 saat içerisinde hastaneye emniyet güçlerinden oluşan 11 ölü 31 yaralının getirildiğini ifade etti.