Emniyet’te “telekulak” operasyonu

Emniyet’te “telekulak” operasyonu
Ankara Emniyet Müdürlüğü, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ve eski Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı’nın da aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı.

Emniyet’te “telekulak” operasyonu

Ankara Emniyet Müdürlüğü, dün yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak operasyon düzenledi. Bazı adreslerde arama yapıldığı, aralarında müdürlerin de bulunduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı belirtildi. Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile terörle mücadeleden sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı’nın da şüpheliler listesinde yer aldığı öğrenildi. Bu arada Altıparmak’ın avukatıyla birlikte Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim olduğu açıklandı. Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük’ün yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılanlardan birinin halen cezaevinde tutuklu bulunan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Erol Demirhan olduğu, şu ana kadar 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Ayrıca şüphelilerden birinin MİT’te görev yaptığı ve eski polis olduğu ifade edildi. 

TÜBİTAK çalışanı 
Gözaltı kararı çıkarılanların TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kritoptoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yürüttüğü “Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi”nde yer alan ekiple CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını da yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, gazeteci Nuray Mert, gazeteci Ahmet Şık’ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Bülent Haberal ile Hanefi Avcı’nın avukatının da arasında bulunduğu 24 kişiyi dinlediği ileri sürüldü. Mağdurlardan 6’sının TÜBİTAK’ta çalıştıkları, birinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı’nda şube müdürlüğü yapan Ö.G. olduğu kaydedildi. 

Arama kararı yok
TÜBİTAK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan bazı kişilerin “önleme dinlemesi” kapsamında dinlendiğinin belirlenmesi üzerine “askeri ve siyasi casusluk” şüphesiyle dosyanın “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu”na gönderildiği öğrenildi. Şüphelilere, bunun dışında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak”, “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği”, “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek” suçlamaları yöneltildiği ifade edildi. Şüpheliler hakkında daha önce İçişleri Bakanlığı’nca idari soruşturma açıldığı ve müfettişin, şüphelilerin “önleme dinlemesi” kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği ifade edildi. “Önleme dinlemesi” kararlarının, mağdurların kendi isimleriyle Ankara’daki mahkemelerce verildiği bildirildi. Operasyon kapsamında arama kararı bulunmadığı sadece şüphelilerle ilgili gözaltı kararı alındığı kaydedildi. (AA)