Emniyet’te yeni deprem

Emniyet’te yeni deprem
“17 Aralık” sonrası başlayan yer değiştirmelerin ardından şimdi de meslekten ihraç kararları geliyor!

Büyük rüşvet operasyonun ardından emniyette başlayan görevden alma, yer değiştirme ve açığa alma işlemlerin ardından şimdi de ihraçlar başladı. Mersin’de yasadışı dinleme yaptıkları iddia edilen eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya ile birim amirleri meslekten ihraç edildi. İstanbul ve Mersin’de şu ana kadar 40 polis meslekten atılırken, 173 birinci sınıf emniyet müdürü de ihraç edilmeleri için kurula gönderildi. Hürriyet’in haberine göre 17 Aralık operasyonun ardından emniyet içerisinde soruşturma başlatılmıştı. İçişleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettişler geriye dönük soruşturma yürüterek rapor hazırladı.

Tebligat yapıldı
Bu raporlar doğrultusunda çok sayıda birinci sınıf emniyet müdürü, şube müdürü ve amirler görevden uzaklaştırılmış, çok sayıda polisin silah ve kimliğine el konularak açığa alınmıştı. Açığa alınan polislerden 213’ü meslekten ihraç edilmek üzere Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Emniyet personeline ilişkin meslekten ihraç cezası verme konusunda tek yetkili olan Yüksek Disiplin Kurulu, İstanbul ve Mersin’de görev yapan 40 polisin meslekten ihraç kararına imza attı. Mersin eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya ile o dönem altında görevli amir, komiser ve memur pozisyonda bulunan 20 kişiye meslekten ihraç edildiklerine dair tebliğ yapıldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Mersin Emniyeti’nin; vali, emniyet müdürü ve siyasi parti il başkanlarını dinlediğini belirterek, “Bu çete 6 ay boyunca dinleme yapmış. Seçim öncesi kendi ittifaklarıyla siyasete dizayn vermek için kullanıyorlar” demişti. Rüşvet operasyonun ardından Emniyet Genel Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden açığa alınan Ramazan Akyürek’in de aralarında bulunduğu 173 birinci sınıf emniyet müdürünün de meslekten ihraç edilmeleri için Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildikleri öğrenildi. Müfettişlerin raporları doğrultusunda disiplin kuruluna sevk edilenlerin bu hafta içerisinde meslekten ihraç edilecekleri ve kendilerine tebliğ yapılacağı ileri sürüldü.

Sürgün gibi tayin
17 ve 25 Aralık operasyonu yürüten İstanbul Emniyeti Organize’den Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy’ın da aralarında bulunduğu 6 polis de daha önce meslekten ihraç edilmişti. Terfi ve atama döneminde 30 bin polisin görev yeri değişmişti. Geçmiş yıllarda şarka giden ve şark görevini tamamlayıp batıya dönen polis sayısı 10 bin olurken, 20 bine yakın polis ise şark kapsamına alınan bölgelere tayin edilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü, tayinlerden sonra polislerin bir an önce bulundukları yerlerden ilişkilerini kesip yeni görevlerine başlamaları için ilişkilerini kesmeyenlere maaş ödemesi yapmadı. Polislerin ilişkilerini keserek yeni yerlerine başlamaları durumunda maaşlarının ödeneceği belirtildi.