En acı Ramazan

Hiç bir ay, Ramazan kadar önemli değildir. İlkokul birinci sınıfta başlayan "başarısız oruç tutma teşebbüslerim" öncelik alır. Babamın görevle bulunduğu İskenderun'un o müthiş sıcağında dudaklarım parça parça olmuştu. Asfalt yollara basmak mümkün değildi. Yapışan ayakkabıları zorlukla sökerdim. İlk öğle tatilinde eve geldiğim halimi gören Ataninem benimle pazarlık yaptı. Orucumu taksitlendirdi. 07.00-13.00 ve 14.00 ile iftar arası. Kazık kadar olduktan sonra da epey vukuatım oldu. Bunlardan biri lise dönüşü seyyardan aldığım Malta eriklerini -Yenidünya- yiye yiye gelişim, en gırgırlarındandır.

"Çilingir sofrası"nı sadece Ramazan ve kandillerde kurdurmayan babam bile erik vukuatıma kızmıştı. Eğlencesiyle, üzüntüsüyle pek çok Ramazan'ı geride bıraktık.

Katliam

Bu yılın sultanı daha ilk teravih öncesi ıstıraplı hale geldi. Gazze'deki katliam, yürekleri parçaladı. Allah'ın gücüne gitmesin, bazı Müslüman ülkelerin bunlara seyirci kalması, hatta destek vermesi kahrettirdi. En başta da Suudi Arabistan ve Sisi'nin Mısır'ı.

İslam dünyasının en kutsal emanetlerini bulunduran Riyad Yönetimi'nin iş birlikçiliğine tanık olmak üzücü.

Aslında MOSSAD'la Suudi istihbaratının birlikte çalıştığını bilince, "Ya sabır çekmekten başka bir şey yapamıyoruz". Sonra Medine'de Fahrettin Paşa'yı ve Kanal Harekatı'nda Cemal Paşa'yı arkadan vuranların nesliyle muhatabız. Bunları anımsayınca, şimdi yapılanlar sürpriz olmamalı. İhanet "soya çekim".

Obama aranıyor

Dramatik olan, Hamas'la El Fetih'in birbirlerini vurması. Tek becerebildikleri şey bu. Duruma en fazla sevinen Netanyahu Yönetimi. Washington'da İsrail başbakanına fırça atan Obama da yok. Birileri Donald Trump ve ailesini kucaklarında oynatıyor.

Özetlemeye çalıştığım gibi, bu Ramazan Müslümanlar için daha da sıkıntılı günlere gebe. Prof. Dr. Mithat Baydur'un Doğrudan Siyaset'te çizdiği tablo yeni bir dünya savaşının işaret fişekleri. ABD başkanının "kalıcı barış" diyerek tanımladığı sadece kan ve gözyaşı. Kapkara ortamda da olsak, yine de Ramazan'ın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

***

Ortaya döküldüler

Bir tarafta mezalim. Öbür yanda seçim tartışmaları. Şu anda dikkati çeken ekran CNNTÜRK. Yer değiştirmeler, ayıklamalar başladı. Örneğin İsmail Saymaz kayboldu. Herhalde fazla muhalif geldi. Bu başarılı gazetecinin Hürriyet'teki konumu da tehlikeye girdi. Belli ki "yeni patron" adına birileri ayıklamalara başladı. 1-2 haftaya kalmaz tasfiye tamamlanır.

İktidar sözcülerinden olup, bir ara kaybolanlar teker teker ortaya dökülüyorlar. Mesela Prof. Dr. Tayyar Arı. Cüneyt Toraman ve kimi hukukçular. Toraman hızlı başladı. CHP ve İYİ Parti bloğunun yüzde 35'i geçemeyeceğini ısrarla tekrarladı. Tuhafıma giden Elif Dördüncü Aydemir'e sataşma şekliydi. Kamış atıp, durdu. Sonra da kameraya göz kırpıp, sırıttı. Bunu yorumlamak size ait. Sadece Toraman'la kalınsa iyi. Onlardan epey var. Önemli olan imkan yakalamaları. Demirören Grubu sayesinde bunu elde ettiler.

***

Farklı Sahne

Bir süredir hiç kaçırmadığım müzik programlarından biri Farklı Sahne. Sinan Akçıl bu işi iyi götürüyor. Her hafta genç ve değişik misafirleri var. Oldukça başarılı. TRT Müzik'teki canlı yapımın yönetmeni Bahtiyar Sis. Bu ekranın kurucularından biri. Üst yönetimden kendi isteğiyle ayrılmıştı. Sözünü ettiğim yapımlarla uğraşmak ona iyi geliyor. İzleyici de mutlu.

...

Aşk İçin yine Nusret Yılmaz'ın öncülüğünde. Yeni partneri Canan Çal. İlginçtir buradaki yönetmen de tanıdık. Fatma Sis. Ailece başarılılar.

***

Düşen belli

Akhisar'ın, Kayseri önünde aldığı deplasman galibiyeti ligin dibindeki düğümü çözdü. İkinci Ankara ekibi Osmanlıspor da düştü. Gençlerbirliği ile birlikte bir alt kümede mücadele edecekler.

Burada eski yazılarımdan birini hatırlatacağım. Melih Gökçek istifa ettirildiğindeki öngörüm tuttu. Diğeri ise neydi. Aklınıza geldi mi? Beyaz TV de satılır demiştim. Üzülerek belirteyim bundan sonra sıra oraya geliyor.

***

Gönül işi yok

Yüz Yüze Futbol'da Erdoğan Arıkan'ın olmayışı eksiklik. Bu defa onun yerini Kerem Öncel almıştı. Genelde fazla irdelemeden, sadece mesajları okuyor. Ömer Üründül ise gerçek bir fenomen. Hiç hatır gönül yok. Kural hataları veya averaj hesaplarında kürsü başkanı gibi.

Aykut Kocaman'ı en objektif eleştiren yine Üründül. Artık programı izleyenler de bunu anladı. Her iki mesajdan biri "Ömer abi haklı" diyerek başlıyor. En çok beğenilen eleştirisi Valbuena'ya fazla yer verilmemesi. Bu hatayı herkes anladı ama Kocaman da hâlâ tık yok!

Yazarın Diğer Yazıları