EN KAPSAMLI SİNAN SERGİSİ

EN KAPSAMLI SİNAN SERGİSİ
Mimar Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı ve multi-teknolojik sergi; 9 Nisan’da, İstanbul’daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açıyor.

Tüm zamanların en önemli dehalarından ve günümüzde kullanılan tanımlama ile tarihin ilk “yıldız mimar” larından, yapıtlarıyla hem kendi dönemine hem de günümüz mimarlığına ışık tutan Mimar Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı ve multi-teknolojik sergi; 9 Nisan’da, İstanbul’daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açıyor.
Eşsiz yapıtları UNESCO Dünya Mirası kapsamında “şaheser” olarak nitelendirilen Mimar Sinan’ın daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan sergi; O’nun uluslararası alanda tanınırlığını artırmayı da hedef güdüyor. Sinan’ın dehasına zemin hazırlayan dönemin çehresini, doğup büyüdüğü Kayseri’nin Ağırnas köyünden başlayarak tüm hayatını, Hassa Mimarlar Ocağı’ndaki takım çalışmasını, eserlerinin yapım aşamalarını ve gerçekleşmeyen projelerinin derinlemesine analiz edildiği sergi; tüm ziyaretçileri etkisi altına alacak bir yaşam öyküsü ortaya koyacak.
 

2 bin metrekarelik alan
2 bin metrekarelik alana yayılacak sergide; “Ağırnas Çocukluk ve Gençlik Dönemi” ; “16. Yüzyıl Osmanlı Dönemi ve Sanatı” ; “Hassa Mimarlar Ocağı” ; “Binalar ve Banileri” ; “Envanterler Bölümü” ile “Gerçekleşmemiş Projeler” başlıklı kısımlar söz konusu.
Yaklaşık 400’e yakın eseri bulunan Mimar Sinan’ı konu alan sergide; kullanıcı etkileşimini ön planda tutan dokunmatik ekran, akıllı telefon ile tabletlere özel işlemler, ekran duvarlar vd. uygulamalarla görselliğin yanı sıra dönemin tarihi dokusu da yansıtılacak. En etkileyici görsel sunumlardan biri de binanın tek kubbeli bölümündeki video mapping uygulaması olacak. Sinan’ın başyapıtları, müzik eşliğinde kubbede anımsatılacak.

Dünya turu da yapacak
Paralel olarak düzenlenecek konferans, konser, tur ve firma lansmanları ise organizasyonun diğer önemli ayakları olarak sergiyi destekleyecek. Tophane-i Amire’de 31 Mayıs’a dek gezilebilecek sergi; bu ve gelecek yıl Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir’in yanı sıra Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde de açılacak. Daha sonra da tüm envanter ile materyal, yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne bağışlanacak.

Danışma Kurulu
Serginin danışma kurulunda şu isimler var: Prof. Dr. Bülent Özer, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Demet Binan, Prof. Dr. Doğan Kuban, Prof. Dr. Fethiye Erbay, Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, Prof. Dr. Haluk Dursun, Prof. Dr. Jale Nejdet Erzen,  Dr. Reha Günay, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Prof. Dr. Sitare Bakır Turan, Prof. Dr. Semra Germaner, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Doç. Dr. Nurcan Yazıcı, Cengiz Bektaş, Ersu Pekin, Nezih Başgelen.