En sık görülen ölüm nedeni DAMAR SERTLİĞİ

En sık görülen ölüm nedeni DAMAR SERTLİĞİ
Ülkemizde ve tüm dünyada en sık görülen ölüm sebebinin, damar sertliği ve ona bağlı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Kalbin besleyici koroner damarlarında oluşan sertlik; kalp krizlerine ve kalp yetersizliğine, beyin damarlarındaki; felç ve sakatlıklara, böbrek damarlarında gelişen daralmalar ciddi hipertansiyon ve böbrek yetersizliğine, bacaklardaki sorunlar ise ayak ve bacak kesilmelerine sebep olan kangrenlere neden oluyor. Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, sağlıklı yaşam koşullarına uyulduğu ve risk faktörlerinin ortadan kaldırıldığı takdirde, damar sertliğinin önlenebileceğini söyledi. Prof. Dr. Avcı; "Organlara kan taşıyan atar damarların sertleşmesi ya da ateroskleroz denen hastalığın neden olduğu, yer yer daralma ya da tıkanmalar, bu organların kanlanmasını ciddi derecede bozuyor ve ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kalbin besleyici damarlarını tutan damar sertliği, koroner kalp hastalığına, kalp krizlerine ve kalp yetersizliğine yol açıyor" dedi. Prof. Avcı; damar sertliğinin neden olduğu, hareketsiz yaşamın, sağlıksız beslenmenin, kilo fazlalığının, sigara kullanımının, şeker hastalığının, kan basıncı yüksekliğinin, kolesterol yüksekliği gibi faktörlerin damar sertliğine yatkınlığı arttırdığını ve erken yaşlarda damar sertliğine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti. Korunmak için önerilerde bulunan Prof. Avcı; "Genç yaşlardan başlayarak, haftada 2-3 gün, 30-60 dakika, hızlı adım yürüme, yüzme, dans etme gibi aerobik türde egzersiz, damarları korumada en önemli etkendir. Düzenli olarak yapılan bu egzersizler, damarları damar sertliğinden koruduğu gibi, organlara kan götüren damarların genişlemesini ve büyük damarlar arası ince köprü olan damarların açılmasını da sağlıyor. Organların daha iyi kanlanmasını ve işlevini daha iyi görmesine vesile oluyor. Aynı zamanda egzersiz, ani damar tıkanmalarında ortaya çıkacak hasarı da önlüyor" dedi.

Beslenme önemli
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı; düzenli egzersizle birlikte şekerli, unlu ve tuzlu besinlerin azaltılmasının şişmanlığı önlediğini, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinin daha iyi kontrol altına alınmasını sağladığını söyledi. Ayrıca sigara içilmemesi gerektiğine dikkat çekti.