“Enerji ekonomisine” komut

“Enerji ekonomisine” komut
ABD merkezli 37 yıllık küresel, bağımsız düşünce kuruluşu Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin (IAEE) yeni dönem başkanlığına Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Sistemleri Modelleme Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu getirildi.

Enerji ekonomisi alanında dünyada önder küresel kuruluş IAEE’nin Türkiye kolu olan Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği’nde başkanlık görevini de yürüten Kumbaroğlu, 1 Ocak 2015’de seçilmiş Başkan olarak başlayacağı yeni görevini 2 yıl boyunca sürdürecek.Kumbaroğlu, Shell, BP, Aramco, BKW, Platts gibi enerji sektörünün küresel şirketlerinin ve U.S. Energy Information Administration, Singapore Energy Market Authority gibi kamusal enerji otoritelerinin kurumsal üyesi olduğu IAEE başkanlığı ile birlikte Türkiye’nin enerji ekonomisi konusunda  daha etkin olacağını belirtti.

Eğitim projeleri  
Kumbaroğlu, bu sayede dünyanın önde gelen enerji otoritelerinin, enerji ekonomisinde en güncel gelişmeleri takip etmek için gözlerin Türkiye’ye çevrileceğinin altını çizerek, şunları söyledi: “ IAEE’nin Türkiye’den yönetilmesi, hem bölgenin enerji terminali olabilmesini sağlayacak ekonomik analizlerin dünyanın önde gelen enerji ekonomistlerince tartışılması açısından hem de özellikle iklim değişikliği müzakerelerinde Türkiye’ye özgü koşulların enerji dünyasında ekonomik analizlerle daha yakından takip edilip tartışılması açısından son derece önemli bir fırsat niteliğinde. Hedeflerimiz arasında küresel enerji ekonomisi eğitim projeleri var. Özellikle IAEE yaz okullarını kurarak, Türkiye için de enerji arzı açısından son derece önemli iki bölge olan Afrika ve Orta Doğu’da yeni bir yapılanma kurmayı planlıyoruz. Bu anlamda IAEE ağını ve etkinliklerini geliştirmeyi ve öncelikli olarak Çin, Singapur, Azerbaycan ve Pakistan’da resmi IAEE temsilciliklerinin kurulması için çalışmalar yapacağız.” Kumbaroğlu iki ay süren elektronik oylama süreci sonunda 100 ülkeden 4500 üyenin oylarıyla Başkan seçildi.