Enerji grubunda yıllık enflasyon % 81'i aştı

Enerji grubunda yıllık enflasyon % 81'i aştı
TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, hükümeti enerji sektöründeki üretici fiyatlarında yıllık enflasyonun yüzde 81'i aşması konusunda uyardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, "Geçen ay yıllık enflasyon temel mal grubu dışındaki alt kalemlerde yükseliş göstermiştir" denildi.

TCMB tarafından ekim ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı. Raporda, enerji fiyatlarının ekim ayında yüzde 3,70 arttığı, grup yıllık enflasyonunun 2,40 puan yükselişle yüzde 29,43 olarak gerçekleştiği anımsatıldı. Bu gelişmede elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu ve katı yakıt fiyatlarının da yüksek bir artış kaydettiği belirtilen raporda, elektrik ve doğal gazda son üç aydır gerçekleştirilen ardışık fiyat ayarlamaları sonucu bu kalemlerde yıllık enflasyon sırasıyla yüzde 44,95 ve yüzde 31,35 seviyelerine ulaştığı vurgulandı.

Raporda, enerji üretici fiyatlarının yüzde 5,37 ile yüksek artış eğilimini sürdürdüğü ve bu grupta yıllık enflasyonun yüzde 81,61'e ulaştığı bildirildi. Raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminin yataya yakın seyrettiği belirtildi. Bu görünümde, temel mal fiyatları ana eğilimindeki sınırlı düşüşe karşılık hizmet fiyatları eğiliminde görülen yükselişin etkili olduğu ifade edilen raporda, böylece, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin yüksek seviyesini koruduğu vurgulandı.

Eşel mobil uygulamasının devamının, enerji enflasyonunda daha olumsuz bir görünümü sınırladığı ifade edilen raporda, gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonunun ekim ayında 1,56 puan artarak yüzde 29,26 olduğu belirtildi.

İlgili Haberler