Enflasyon hesabı emekliyi isyan ettirdi

Enflasyon hesabı emekliyi isyan ettirdi
Maaşa zam döneminde sebze fiyatlarını düşük gösteren TÜİK’e tepki yağdı: Kasaba gitmiyorlar herhalde. Vatandaş sadece otla mı besleniyor

Gıdada fiyatlar arttı enflasyon ise düştü!

TÜİK’in memur ve emeklinin zam oranını belirleyen haziran enflasyonunu yüzde 0.51 hesaplaması için Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Zengin, “Gıdaya zam yağarken sebze ve meyve fiyatlarının düştüğününü iddia eden TÜİK’e göre, 78 milyon vatandaş et yemeden yaşıyor herhalde” dedi.

Toplu sözleşmeye denk getirildi

Enflasyondakİ düşüşün açıklanmasının, memur ile hükümet arasında 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesine denk getirilmesini de ilginç bulan Zengin, “TÜİK’in bu üstün başarısının ödüllendirilmesi gerektiğini” söyledi. Enflasyon oranı, sosyal medyada alay konusu oldu.

Enflasyon, Haziran’da yüzde 0,51 gerilerken, yıllık bazda yüzde 7,20 ile Mayıs 2013’ten beri en düşük düzeye indi. TÜİK verilerine göre; Haziran’da TÜFE yüzde 0,51 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,20, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,73 olarak geldi. 6 aylık enflasyon yüzde 4.76 çıktı. Böylece emekli ve memur maaşına zam da yüzde 4.76 olarak belirlenmiş oldu. Memur ve emekli maaşlarına zam verileceği ay; TÜİK’in açıkladığı rakamlardaki bu düşüş tepki yağmasına neden oldu. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, memur ve emeklilerinin merak ve heyecanla beklediği Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0.51 düşüşle açıklanmasının TÜİK’in bir mucizesi olduğunu belirterek, TÜİK’in bu üstün başarısının ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi. Zengin, “Mevsimsel olarak sebze ve meyve fiyatları düştüğüne göre, anlaşılan TÜİK 78 milyon Türk vatandaşının vejetaryen olduğunu zannetmektedir” dedi.

Memur ve emekli aylıkları 
BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, yayınladığı yazılı açıklama ile enflasyon rakamlarını değerlendirirken, “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre; Haziran ayında TÜFE  yüzde 0.51 düşerek, 2015 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranı yüzde 4.76 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında gelecek artış 4.76’dır” diye konuştu. TÜİK’in açıkladığı rakamlar analiz edildiğinde ortaya ilginç sonuçların çıktığını aktaran Zengin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Toplu sözleşme dönemi 
“Birincisi, Ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşmüş olmasıdır. Enflasyon oranı hangi yılın Ramazan ayında düştü ki, bu yıl da düşmüş olsun. Ramazan ayı, başta et ve et ürünleri olmak üzere gıda maddelerinin fiyatlarının yükseldiği bir aydır.  İkincisi, TÜİK’e göre alkollü içecekler ile tütünde düşüş gösterilmesidir. Düzenli aralıklarla fiyatları Hükümet tarafından belirlenen alkollü içecekler ile tütün fiyatlarında düşüş olduğunu açıklamak açıkça hükümeti tekzip etmektir. Anlaşılan alkollü içecekler ile tütün fiyatlarındaki düşüş Haziran ayı enflasyonunu sarhoş etmiştir.  Üçüncüsü, enflasyon oranının eksi yöndeki düşüşünün açıklanmasının, tam da memur ile Hükümet arasında 1 Ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesine denk getirilmesidir. ” 

Emekli maaşına ekmek zammı: yüzde 4.76

Emekli maaşına verilen zam, ancak, aylık ekmek giderini karşılayacak. Emekli ve memurun Temmuz zamları, yüzde 4.76 olarak belirlendi. Toplu sözleşmeye göre, yılın ikinci yarısında yüzde 3’lük zam alacak devlet memurları ve emeklilere, 6 aylık enflasyonun 4,76 çıkması üzerine fark imkanı doğdu. Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, Temmuz’da toplamda yüzde 4,76 zam alacak. Milyonlarca Bağ-Kur ve SSK emeklisi Temmuz’da, yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon kadar zam alacak. Maaşı 1100 liranın altında olan emekliler, ayrıca seyyanen zamdan yararlanacak. Enflasyon farkının ardından maaşı bin lira ve altında kalan emekliler, 100 lira daha seyyanen zam alacakken, bin lira ile bin 100 lira arasındakilere ise maaşları bin 100 liraya tamamlanacak şekilde seyyanen artış verilecek. 
Bu zamla; Haziran ayında 795 lira alan işçi emeklisinin maaşı Temmuz ayında 938 liraya, 835 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 979 liraya ve 617 lira alan Tarım Bağ-Kur’lusunun maaşı da 750 liraya yükselecek.

Kasapta et fiyatları:

Ramazan’ın girişi ile birlikte, kasaplardaki  fiyat etiketleri yüzde 10 zam gördü.  İstanbul’da,
dün itibarı ile kasaplardaki et  çeşitlerinden bazılarının fiyatı şöyle idi:

Dana kıyma    38 lira 
Dana kuşbaşı    40 lira 
Dana bonfile    65 lira
Dana biftek    45 lira 

Dana antrikot    47 lira
Kuzu pirzola    65 lira 
Kuzu kol    35 lira 
Kuzu but    40 lira 

SEBZE FİYATLARI

Semizotu    3 lira
Bezelye    5 lira
Patates    3.49 lira 
Barbunya    8 lira
Kabak    2.99 lira
Hıyar    3.49  lira
Dolma biber    6.99 lira
Çarliston    6.99 lira
Sivri biber    6.99 lira
Domates    4.99 lira 
Taze fasulye    12.99 lira
Kuru soğan    2.49 lira 
Limon     2.99 lira
Patlıcan    5 lira 

Meyve fiyatları
Çilek    8 lira
Papaz eriği    17 lira
Kayısı    4 lira
Malatya ve Iğdır ürünü kayısı    13 lira
Şeftali    5 lira
Nektarin    7 lira
Kavun     3 lira
Karpuz     1lira (kilogram fiyatı)
Kiraz    6 lira
Kiraz (Salihli)    13 lira

Salatalık 
Taze soğan     (demet)    2 lira
Göbek    2 lira
Kıvırcık    1.5
Maydonoz    1.25 lira