Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Engelliler ve İhtiyaçları Günleri, Engelli Hayatı Konferansı ve ENAD

10-20 Haziran tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Engelliler ve İhtiyaçları Günleri ve Engelli Hayatı Konferansı Ankara AKM fuar alanında bugün akşama kadar izlenebilir. Bir haftadan bu yana devam eden fuar, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan destek ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak hedefi ile düzenlenmiş. Ulusal ve uluslararası ölçekte engellilere özellikle özel ürün, teknoloji ya da hizmet sunan kuruluşların tek çatı altında toplandığı organizasyon konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla güçlü bir kamuoyu oluşturarak engelliler adına çözüm üretilmesine katkıda bulunuyor.
Organizasyonun en önemli özelliği ise EYFEP  “Engelsiz Yaşam ve Fırsat Eşitliği Platformu” çatısı altında birleşen 30 engelli STK ve diğer STK’ların hep birlikte destek vermesi. Birçok standını gezip, inceleyip bilgi aldığım 2. Engelliler ve İhtiyaçları Günleri, Engelli Hayatı Konferansının ana hedefleri ise şunlar;
- Engellilerin ve engelli yakınlarının yenilik ve gelişmelerle ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
- Engellilerin kendi başına ticaret yapması, iletişim ve cesareti de birlikte geliştirerek kendi ürünlerini pazarlayabilmesi için fırsat sunmak.
- Yerel yönetimlere engelliler için yaptıkları mimari ve kentsel düzenleme, faaliyetler ile ilgili destek sağlamak ve yeni girişimleri teşvik etmek, sivil toplum kuruluşları arasında etkileşimi güçlendirerek sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına destek sağlamak.
Eğer bu imkanlar tamamen sağlanırsa belki tüm engelleri kaldırıp yok edemesek de önlerindeki zorluk ve geçilmezlik engelini kaldırmış olabiliriz düşüncesi beni çok etkiledi. Özellikle de kendisiyle konuştuğum ve bilgi aldığım ENAD  “Engelli Aileleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği”  başkanı Salih Sezgin bu konudaki görüşlerini Yeniçağ okurları ile paylaştı. “Bir çok engelli ailesi ile güç birliği yaparak, kurumlaşarak çabamızı çabalarla buluşturduğumuz tarih 23 Mart 2004 ”. Salih Sezgin o tarihten bugüne çalışmalarına devam eden dernek ilkesini ise şöyle açıklıyor; “Bizce tüm engelli vatandaşlarımız ve engelli çocuklar toplumun eşitlik ilkesi gereğince tüm imkan ve haklardan yararlanmalıydı. Özellikle eğitim ve psikolojik destek, barınma hakları gibi. Bu noktada sivil toplum örgütü olmanın gereğini bütün içtenliğimizle üstlenmiş bulunuyoruz. Başta ailelerin ve toplumun bu alandaki eğitimini önemseyerek ” Toplumla el ele “ olmanın gereğini herkese ulaştırma gayret ve çabası içerisindeyiz.”
Bakın ENAD neler yapıyor. Her yıl moral ve psikolojik destek günleri düzenleyip piknik ve gezilerle engellilerin motivasyonunu sağlıyor. Özellikle psikolog ve özel eğitimcilerin yardımı ile bu gençler için kendilerinin de içinde yer alacağı sosyal iletişimi güçlendiren konser ve sanatsal aktiviteler düzenliyor. Ayrıca ağır engelli çocukların anne ve baba vefatından sonra bakımlarının yapılabilmesi konusu ile ilgili bir bakım evi ve merkezi yapılması projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.  Milli Emlak’tan yer tahsisi yaptıran ENAD mimari projesini de hazırlamış. Türkiye’de ilk defa böylesi büyük kapsamlı bir projeyi hayata geçirmek için SHÇEK’e de müracaat etmiş. 5000 ağır engelli bakım sırası bekliyor diyor ve bu noktada devletin biz ve bizim gibi kuruluşlara desteği şart diyor Sezgin. Dernek çeşitli miting, eğitim ve seminerlerle 2 kez engelliler yasası değişikliğine de ön ayak olmuş. 5378 sayılı engelliler kanununun 25. ve 30. maddelerinde değişiklik yaptırıp bakım hizmetleri ile ilgili kapsamların genişletilmesi hususunda ve özel eğitim ile ilgili hususlardaki iyileştirmelere de aracı olmuş.
Böylesi başarılı çalışmalar yapan ENAD yöneticilerini engellilere verdikleri destekten ötürü kutluyor ,ulaşmak ve bilgi almak isteyen tüm okuyucularımız için internet adreslerini veriyorum. www.enad.org.tr http://www.enad.org.tr

Yazarın Diğer Yazıları