Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Erciyes özgür fikir meydanı

Kayseri’de kurultay çalışması sürerken yıllarca bunun çilesini çeken ülkücülerle sohbet imkanı buldum.
Merhum Alparslan Türkeş’in hemşerileri, Türkeş’in kurultay ile ilgili düşüncelerini paylaştılar.
Ömrü vefa etmiş olsa Türkeş bir vakıf kurarak kurultayı kurumsal hale getirmeyi planlamış.Doğrusu ben de tanık olmuştum. Bir partinin, siyasi kuruluşların kontrolünde olmasına karşıydı.
Türk kültürüne hizmet edecek bir vakıf kurulması için çalışmalara başlatılmış, kurucu üyeler arasında benim de bulunmamı istemişti. Bizler de projeler hazırladık.
Türk devlet topluluklarının her birine yer tahsis edip, kendi kültürlerini tanıtabilecekleri mekanların oluşturulmasını, ödüllü yarışmaların organizasyonuna dair fikir uçuşmaları yapmıştık. Son yıllarda Macaristan’da yapılmakta olan “Turan Kurultayı” ndan daha kapsamlı olacaktı. Doğrusu geç kalındı. Ancak bundan sonra gerçekleşmeyecek anlamına gelmiyor. Oluşturacağımız yeni heyet ile yeniden kolları sıvayacağız. Üstelik Erciyes Kurultayı’nı senenin birkaç gününe sığdırmayıp, yıl boyu hizmet verip, Türk kültürüne katkı sağlayacak, alternatif turizm oluşturacak kurumsal bir kimlik haline dönüştürme hazırlığı var. Umarım başarılır. Başlamak bitirmenin yarısı ise başlandığına dair müjdeyi paylaşalım.
Bu arada Kayseri’deki Türk Milliyetçileri kurultayın “muhalifler toplantısı” olarak gösterilmeye çalışılmasına tepkili. Bazı siyasi oluşumların hizibi olarak anılmasından rahatsız.Kurultay adı üzerinde birliktelik ve fikir beyan etme alanı. Dolayısı ile içinde yapıcı eleştiriler de olacak. Türklük davasının gelişimi için teklifler yapılacak.
Erciyes’te gurbetçilerle de karşılaştım. Yıllık izinleri için Türkiye’ye gelen işçilerimiz kurultaydan birkaç gün önce Tekir Yaylası’na gelip özlem gideriyorlar. Sohbet dönüp dolaşıp 7 Haziran seçim sonuçlarına geldi. Avrupa’da bir dönem en güçlü teşkilata sahip olan Türk Milliyetçilerinin durumunu konuştuk. MHP’nin yurt dışı oylarda ancak dördüncü sırada oluşu üzerine hararetli tartışmalara tanık olduk. Öyle ya dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren “Türk Federasyonları” yurtdışı seçimlerinde neden bu sonucu yaşadı? Bu bile Erciyes Kurultayı’nın kesintisiz daha kapsamlı gerçekleşmesinin öğelerinden olmalı.
Avrupa’da sadece Arnavutluk’ta kullanılan oyların sonucunda MHP birinci parti olabildi. Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsveç gibi ülkelerde HDP’nin hep gerisinde. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın seçime katılım oranı çok düşük. Çünkü kendi temsilcileri aday bile yapılmadı. AKP, CHP ve HDP yurt dışındaki yakın kuruluşlarının yöneticilerini seçilebilecek sıralara yerleştirirken, MHP’de bunun gayretine bile rastlanmadı.
“Bir dokun bin ah işit” misali gurbetçilerimiz sorunlarını, beklentilerini sıraladıkça Kurultay gereksinimi kendisini hissettiriyor. Bu yıl biraz değişiklik olacak. Kurultayın sadece konser alanı olmadığı yansıtılacak. Müzik programından ziyade gelen konukların kısa süreli de olsa konuşmaları sağlanacak. Bir nevi “serbest kürsü...” Duymadım, görmedim, bilmiyorum anlayışının yerine içtihat kapılarının sonuna kadar açık olduğu özgür fikir meydanı, Er Meydanı.
Kayserili misafirperverdir. Konukseverdir. Hafta sonu için karar veremeyenler var ise Kayseri ve Erciyes alternatifini mutlaka değerlendirmesini tavsiye ediyorum. Buluşmak üzere. 

Yazarın Diğer Yazıları