Erdem: Siyaset kurumu maddiyatla ölçülmez!

Erdem: Siyaset kurumu  maddiyatla ölçülmez!
Başkanlık adaylığı için 100 bin imzanın maliyeti çok eleştirilerine 'Paranız yoksa seçime girmeyin' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem tepki gösterdi.

Bünyamin Öztürk Yeniçağ

Meclis dışındaki partilerin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterebilmesi için 100 bin kişinin imzası gerekiyor. Bu da 15 milyon lira demek. Buna tepki gösteren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem, "Paranız yoksa seçme-seçilme hakkınız da yok demek, insanlara saygısızlıktır. Bunun anlamı, 'Türkiye'de parası olan siyaset yapar parası olmayanların yaşama hakkı' yok gibi bir algıya dönüştürülür. Bu durum da bizleri, Türkiye'deki sosyal statü açısından çok sıkıntılı bir sürece doğru sürükler" dedi.

Henüz seçim olmadığı halde 'şimdiden imza bulunamaz' gibi kamuoyunu yönlendirmeye matuf bir operasyon olduğunu aktaran Erdem, şunları söyledi: "Seçimle ilgili bir takım beklentiler ve kanaatler var. Şu anda birileri toplumdan 100 bin imza alarak cumhurbaşkanlığına aday olacaklarını söylüyorlarsa bunu etkileyebilecek beyanlarda bulunmak da doğru değil. O gün gelir insanlar devreye girer, toplumun nezdinde eğer 100 bin imza alarak aday olabileceklerse bu noktada onları takdir etmek ve alkışlamak bize düşer."

"Sizin paranız yok, sizin seçme-seçilme hakkınız da yok gibi bir ön yargı insanlara saygısızlıktır" diyen İYİ Prti'li Mustafa Erdem, "Eğer yakın gelecekte bir cumhurbaşkanlığı seçimi olacaksa Türk milleti olarak yemez içmez elimizdeki imkânlarla bizi daha doğru, daha adil, daha dürüst seçme konusunda üzerimize düşeni yaparız" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, "Biz mecliste grup kurabilecek durumda olsak bile ben yine bunu istemiyorum. Ben Türk milletinin bağrından çıkan bir lider isem bu millet beni her hal ve şartta cumhurbaşkanlığı makamına taşıyacaktır. Benim 100 bin imzayı bulma gibi bir kaygım yok" şeklindeki açıklamasını da hatırlatan Erdem sözlerini şöyle tamamladı: "Dolayısıyla İYİ Parti'nin cumhurbaşkanı adayı gösteremeyecek gibi bir kaygıya düşülmesi abesle iştigalden öte değildir. Birilerinin kendilerini teselli amacına yönelik bir yorum diye düşünmek gerekir. 100 bin imza ile ilgili hiçbir kaygısı yok. İYİ partiye gönül veren Akşener'i o makamda görmek isteyenlerin de bir kaygısı yok. Biz zaten korku duvarını çoktan aşmış insanlarız. Gelecek adına hiçbir baskı ve tehdit, mücadelemizi gölgeleyemez." İmza maliyeti konusunda daha önce açıklamalarda bulunan hukukçular da "Bu tip bir dayatma getirilirse, anayasaya aykırı olur. Çünkü siz 100 bin insanın iradesine ipotek koyuyorsunuz" demişti.