Erdoğan-Barzani ve Kürdistan bayrağı

Türk Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, en yakın silah arkadaşı da hiç kuşkusuz Gazi İsmet İnönü'dür.

"İki ayyaş" gibi etik olmayan suçlamadan sonra Recep Tayyip Erdoğan, İnönü'nün elinde Amerikan Bayrağı olan ve Türk Bayrağı o karede gözükmeyen bir fotoğraf yayınladı.

Bu da siyaseten etik dışı bir çarpıtmadır ki amacı McKinsey faciasını unutturmaktır.

Tabii unutalım ama İsmet Paşa'yı savunmak sadece CHP'lilere mi düşer?

Nerede diğer partiler? Nerede sivil toplum örgütleri?

Gerek Atatürk'e gerek İnönü'ye gerek bu devletin kurucuları kahraman tüm silah arkadaşlarına siyaseten saldırılara topyekûn yanıt verilmesi gerekmez mi?

Bayrak siyaseti yapılacak ise haydi biz de yapalım.

16 Kasım 2013 tarihine dönelim ve utanç adımlarının olduğu çözüm sürecinin Diyarbakır'daki buluşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez "Kürdistan" dediği konuşmasından bir bölümü hatırlayalım:

"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı değerli kardeşim Barzani'ye Erbil'den geldikleri, heyecanımızı paylaştıkları için milletim adına teşekkür ediyorum. Şivan Perver'e ülkesinde topraklarına, ana baba ocağına 37 yıl sonra tekrar hoş geldin diyorum. Zülküf Peygamberin, Elyasa Peygamberin sahabe-i kiramın, evliyanın onların hatırına rabbim kardeşliğimizi, muhabbetimizi daim etsin diyorum."

Cumhurbaşkanı olduktan sonra Erdoğan, 9 Aralık 2015'te Barzani'yi külliyedeki kabulünde arka fona Kürdistan Bayrağı koydurmasını elbette unutmadık.

bayrak-002.jpg

İsmet Paşa'nın tarihi Türk ve Amerikan Bayrağını eleştiren Erdoğan'ın bu tavizleri sonrası Barzani neredeyse Kürdistan'ı resmen ilan edecek aşamaya gelmedi mi?

Gelelim Erdoğan'ın CHP düşmanlığına ve her fırsatta gerek CHP kurucularına gerekse bugünün lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na hücum etmesine.

CHP'nin tek başına iktidar olması 1 Kasım 1923 İsmet İnönü hükümeti ile başlayıp, 22 Aralık 1950'de Şemsettin Günaltay hükümetiyle son bulan tek parti dönemidir.

CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, 26.01.1974-17.11.1974 tarihlerinde MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile CHP-MSP koalisyon hükümetini kurdu ki bu efsane hükümet Kıbrıs Barış Harekâtına imza attı.

CHP'nin tek başına hükümet kurup ilk ve tek kez iktidar olduğu tarih 21 Haziran 1977'dir.

 

40. Cumhuriyet Hükümetini kuran Başbakan Bülent Ecevit, 21 Temmuz 1977'de güvenoyu alamayınca CHP'nin tek başına iktidarı sadece 30 gün sürdü.

CHP, 1950'den 2018 yılına kadar ancak çeşitli koalisyon hükümetlerinde yer alabildi.

1950'den 2018'e kadar geçen 68 yılda "Sol Parti" olarak Cumhuriyet Halk Partisi sadece 6,5 yıl ki, o da koalisyonlar sayesinde iktidar olabildi.

Sağ partiler ise son 68 yılın 61,5 yılında iktidar olup Türkiye'yi yönettiler.

Peki, Erdoğan neden CHP'ye bu kadar çok hücum ediyor.

Türkiye'nin 1923-1950 dönemi Atatürk ve İnönü'nün savaşlardan çıkmış yeni bir Cumhuriyetin birbirinden muhteşem eserlere imza attıkları efsane yatırımların yapıldığı dönemdir.

Kurutuluş Savaşından çıkan bu ülkenin kurucuları olan; 2. Dünya Savaşı -1 Eylül 1939'dan 2 Eylül 1945'e kadar sürmüştür- ki dünyada yaşanan en önemli bu krizin öncesi ve sonrası dikkate alındığında Atatürk ve İnönü'ye minnet duymamız gereklidir.

İşte bu krizlerde dahi Türkiye, gerek Osmanlı'dan kalan borçları ödedi gerekse sanayi hamlelerini dış borç almadan kendi kaynakları ile yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün dahi yürürlükte olan en önemli yasaları o dönemin eseridir.

Özetle Cumhuriyet Halk Partisi, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü ile Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran partidir.

Bırakın eleştirmeyi her vesile ile gururla anmayı hak eden dünyanın takdirle andığı bu tarihi isimlere etik olmayan her eleştiri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin şanlı ve şerefli tarihine saldırıdır.

Keşke olmasaydı ki Türkiye'nin yaşadığı her askerî müdahale ve darbe sağ iktidarların dönemlerinin mahsulleridir.

Unutulmasın...

Yazarın Diğer Yazıları