Erdoğan CNN International'a konuştu

Erdoğan CNN International'a konuştu
CNN International'a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Trump’ın yaklaşım tarzları doğrusu bizleri mutlu ediyor. Türkiye ve Amerika stratejik ortak olarak, çok şeyleri başarabiliriz, halledebiliriz diye düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'a mülakat verdi. "ABD Başkanı Donald Trump sizi tebrik etmek için aradı, söyledikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi:

"Öncelikle bu bir tebrikti ve üstelik de Paskalya Bayramı'nı yaşadıkları bir anda araması, gerçekten ayrıca beni de mutlu etti. Alınan bu netice sebebiyle tebrik ederken, bundan sonraki süreçte ilişkilerimizin daha da güçlenerek gideceği noktasında, bu noktadaki kendi düşüncelerini, Suriye konusundaki düşüncelerini paylaşma imkanını ben de buldum kendileri de buldu. Kendilerine özellikle şunu söyledim: Fazla gecikmeden artık seçimden sonra telefonla olmaktan öte, yüz yüze görüşmek suretiyle Türkiye-Amerika ilişkilerini güçlenerek daha ileri taşıyalım dedik, mutabık kaldık. Öyle zannediyorum ki kısa bir zaman içerisinde bu buluşmayı gerçekleştireceğiz."

"TRUMP İLE AVRUPALI LİDERLERİ KARŞILAŞTIRMAK YANLIŞ"

Erdoğan, soru üzerine, herhangi bir Avrupalı lidere "sen Nazi artığısın" demediğini ancak "bu sistem Nazizmdir" dediğini aktararak, şahıslar üzerinde değil sistem üzerine oynadığını, bunu birbirine karıştırmamak gerektiğini söyledi. Halihazırda Trump ile Avrupalı liderleri karşılaştırmanın da yanlış olacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü biz şu anda Sayın Trump’la henüz çalışmalara başlamadık. Şimdi başlayacağız çalışmalara. Bizim derdimiz liderler noktasında Sayın Trump’la münasebetlerimizi ne kadar ileri taşırsak, ne kadar başarılı çalışmalar yaparsak, çünkü biz Amerika ile stratejik müttefikiz. Sayın Obama’yla maalesef bunu başaramadık, böyle bir şey olmadı. Ama şu anda Trump’ın yaklaşım tarzları doğrusu bizleri mutlu ediyor. Temenni ederim ki bu ikili karşı karşıya oturup konuşmamızla birlikte belirleyeceğimiz yol haritasında bunu görmemiz halinde Türkiye ve Amerika stratejik ortak olarak, stratejik bir müttefik olarak, NATO içerisindeki iki önemli ülke olarak bizler çok şeyleri başarabiliriz, halledebiliriz diye düşünüyorum. Bu noktada bir sıkıntı söz konusu değil."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "eski CIA Başkanı John Brennan ve diğer Amerikalı senatörlerin Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan darbeden sorumlu olup olmadığının" sorulması üzerine, bu konuların Trump ve diğer ilgili ABD'li yetkililerle görüşüldüğünü söyledi.

Amerika'ya yapacağı seyahatte bunları birebir karşılıklı olarak görüşmek suretiyle "FETÖ denilen alçağı" isteyeceklerini belirten Erdoğan, "Şu anda kesinlikle deliller ortada, belgeler ortada ve bu darbe girişiminin 1 numaralı failidir. Ha arkasındaki bunun üst aklı nerelerdir, onlar da çıkacak ortaya tabii. Neyle çıkacak? Yargı sürecinde çıkacak. Ha bunlar kimdir, şu mu, bu mu, yargı sürecinde onlar çıkacak. Şu anda bunu benim dillendirmem, yargıyı yönlendirme olur ki bu doğru olmaz. Ama vakti saati gelince çıkacaktır. Türkiye’deki yargı bu konuları çok daha açık, net ortaya koyacaktır ve failler belli olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, şu anda konu üstünde çalıştıklarını ve bu konuyu detaylı olarak Trump ile görüşeceklerini söyleyerek, "Şu anda bize bu tür verilmiş bir söz henüz yok. Umudum var, umudum var, bu umudumu da korumak istiyorum." diye konuştu.