KİMYASAL VAHŞET 1300 ÖLÜ

KİMYASAL VAHŞET 1300 ÖLÜ
KİMYASAL VAHŞET 1300 ÖLÜ

Şam’ın Doğu Guta bölgesinde düzenlenen kimyasal silah saldırısında aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 1300 k

Şam’ın Doğu Guta bölgesinde düzenlenen kimyasal silah saldırısında aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 1300 kişi can verdi. Saldırıyla ilgili olarak Esad yönetimi ile isyancılar birbirini suçluyor.

 

Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta bölgesinde dün düzenlendiği belirtilen kimyasal silah saldırısında, Hammuriye’de 600, Arbin’de 150, Sepka’da 100, Keffar Batna’da 300 ve Muaddamiye’de 250 kişi feci şekilde can verdi. Bölgedeki isyancılar, yoğun saldırılar nedeniyle 3600 kişinin de yaralandığını belirtti. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de rejim güçlerinin Meliyha, Cobar, Muaddamiye, Eş Şam ve Dareyya’ya ağır silahlarla saldırdığını ve saldırıların kentin farklı bölgelerinde sürdüğünü duyurdular ve saldırılarda kimyasal silah kullanıldığını öne sürdüler.

 

Sinir gazı

 


Suriyeli isyancılar, Reuters’a yaptıkları açıklamalarda da Esad güçlerinin kimyasal silah kullanıldığı iddiasında bulunurken, Şam’ın Duma semtindeki bir hastanedeki bir hemşire, Reuters muhabirine, “Doktorlar, getirilen vakalardaki semptomların sinir (Sarin) gazını işaret ettiğini söylüyor” diye konuştu. Amerikan Associated Press ajansına konuşan isyancılar ise Esad güçlerinin zehirli gaz başlıklı roket attığını iddia etti. Uluslararası envanterde kimyasal silahların birçok çeşidi bulunuyor.

 


Esad yönetimi yalanladı

 


Suriye makamları ise Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı iddialarını reddetti. Resmi haber ajansı SANA’da yer alan açıklamada “Guta’da kimyasal silah kullanıldığı haberleri tamamen yanlıştır. Bu, Birleşmiş Milletler heyetinin misyonunu yerine getirmesini engellemek için yapılan bir girişimdir” denildi. Söz konusu haberlerin, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının incelenmesi için gönderilen BM misyonunun Şam’da incelemelerde bulunduğu sırada gelmesi dikkat çekti.

 


İngiltere’den açıklama

 


İngiltere, Suriye’deki kimyasal silah iddialarını araştırması için BM Güvenlik Konseyi’ni toplayacağını açıkladı. Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarına Batı’dan ilk tepki veren İngiltere oldu. İngiltere, Suriye’deki BM gözlemcilerine olay yerine gitmeleri için izin verilmesi gerektiğini savundu

 


Fransa kınadı

 


Fransa, Şam’da sivillere yönelik düzenlenen saldırıyı sert dille kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yüzlerce sivilin ölümüne neden olan ve “Suriye rejimine atfedilen” saldırının kınandığı belirtildi, “Bu dayanılmaz saldırıların sorumluları hesabını vermeli” denildi.

 

RUSYA İNANDIRICI BULMADI

 

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi 1. Başkan Yardımcısı Leonid Kalaşnikov, Suriye Hükümeti’ne bağlı güçlerin Şam civarında kimyasal silah kullandığı yönünde ortaya çıkan bilginin büyük ihtimalle ülkedeki silahlı militanlar tarafından uydurulmuş olan bir yalan olduğunu savundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç de, “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları akıllara provokasyon fikrini getiriyor”  dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise “Eğer Suriye hükümetinin gizleyecek bir şeyi yoksa BM ekibine acil ve kısıtlanmayan erişim sağlayacaktır” dedi. Bu arada, BM Güvenlik Konseyi de konuyla ilgili dün acil bir toplantı gerçekleştirdi.

 

Ankara: BM söz konusu iddiaları araştırmalı

 

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, “İddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır” açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Suriye’de Şam’ın Doğu Gota ve Batı Gota bölgelerinde önceki gece rejim güçlerince kimyasal silah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğine dair haberler büyük bir endişeyle izlenmektedir” denildi. İddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddialarının doğruluğunu araştırmak üzere oluşturulan ve halen bu ülkede çalışmalarını sürdüren BM Araştırma Misyonu da söz konusu iddiaları araştırmalı ve bulgularını ortaya koymalıdır. Şayet iddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır” ifadesi yer aldı.

 

Arap Birliği’nden çağrı

 

Arap Birliği kimyasal silah iddialarının araştırılması için iki gün önce Suriye’ye giden BM heyetinin derhal olay yerine gitmesi çağrısı yaptı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi açıklamasında “Gerçeği görmek için hemen Doğu Guta’ya gidin ve bu suçu araştırın” dedi. Suriyeli muhaliflerin çatı oluşumu Suriye Ulusal Koalisyonu ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanması gerektiğini belirtti. Suriye ordusunun Guta’daki bombardımanını “katliam” olarak nitelendiren Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Ahmed el Carba, Birleşmiş Milletler komisyonunun acilen olay yerini ziyaret etmeye çağırdı.