Erdoğan darbe girişiminin sebebini açıkladı

Erdoğan darbe girişiminin sebebini açıkladı
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliğinde konuşan Erdoğan, darbe girişiminin sebebini açıkladı. Erdoğan, "Dershanelerin kapatılmasını hazmedemediler, kalkışma o yüzden oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliğinde konuştu. Erdoğan, "Artık her ilimizde üniversitemiz var. Çocuklarımız başka şehre gitmek zorunda kalmıyor. Bakın FETÖ'nün ilk saldırısı buradan geldi. Kaynak ellerinden alındı. Oradan büyük bir kaynak vardı. Asgari 1 milyar oradan kazanıyorlardı. Musluk kapatılınca çılgına döndüler. Darbe girişimine bundan dolayı geldiler. Bu durum dershaneler konusunda tavrımızın ne derece doğru olduğunu göstermiştir" dedi.

Erdoğan konuşmasında gençlere yönelik olarak ise, "Artık reformları, devrimleri siz yapacaksınız. Türk milletinin ne kadar güçlü olduğunu dünyaya siz göstereceksiniz. Bakın darbe demiyorum ha, devrim diyorum" açıklamasını yaptı.

Beştepe'deki 19 Mayıs etkinliği ilk niteliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Sevgili gençler, değerli genç arkadaşlarım. Sizleri en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine, bu gazi mekana hoş geldiniz. 81 vilayetimizden ve KKTC'den gelen, ayrıca başarılarıyla bizi gururlandırılmış olan sporcularımızın şahsında tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyorum.

Siz gençlerimizle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Gençlerimizin enerjisi, dinamizmi ve gençlerimizin geleceğe umutla bakan gözleri bana daima umut vermiştir. Sizlere baktığımızda kendi gençliğim aklıma gelmiyor. Bütün benliğimizi kapsayan, hayata nasıl baktığımızı, dünyayı nasıl avucumuzun içinde hissettiğimizi hatırlıyorum. 

"Yeni nesillerden ümitliyim"

Şöyle çevreme bir bakıyorum. Bazılarının gençlerimizle ilgili, yeni nesille ilgili karamsar düşünceler taşıdıklarını görüyorum. Ben ise tam tersine, gençlerimizden, yeni nesillerden ümitliyim. 2023 Türkiye'sinde sizler için, bir sonraki kızıl elmamız olan 2053 Türkiye'si ise sizlere emanettir. 2073 vizyonunu sonraki nesillere kazandırma vizyonunu da sizler üzerinizde taşıyorsunuz. Kendilerinden bu derecede büyük beklentilerimizin olduğu gençlerimize güvenmemek, inanmamak geleceğimizden vazgeçmek demektir.

Tam tersine istikballe ilgili hedeflerimizi sürekli büyütüyoruz. 2002 Türkiye'si ile bugünkü Türkiye arasında sadece ekonomi açısından 3 kat fark var. Nereden nereye. Hedefimiz bu rakamı 2023 yılına kadar daha da büyütmektir. 14 yılda 3 kat büyüyen Türkiye'nin, 6-7 yıllık dönemde 2 kat daha büyümesinin önünde hiçbir engel yoktur. Önümüze çıkarılabilecek tüm engeller zaten çıkarıldı. Ben şimdi tüm yaşadıklarımızı bir yana bırakıyorum. Sadece 2013'ten bu yana maruz kaldığımız saldırılar, İstiklal Harbi'nde maruz kaldığımız saldırılar kadar acımasızdır. 

Ülkemiz dünyanın en kanlı terör örgütlerinin saldırısı altında olmasına rağmen hedeflerinden zerre kadar taviz vermemiştir. Köprüler yine inşa edilmiştir, denizin altından yine geçitler yapılmaya devam edilmiştir. Niye? Çünkü biz kesinlikle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracağız. Bu kararlılığın gerisindeki en büyük sebep, gençlerimize güvenli, huzurlu ve müreffeh bir Türkiye bırakma konusundaki irademizdir.

"Biz devrimle uğraşacağız"

Seçilme yaşı neydi? 30. Yani size güvenmiyorlar. Biz ne yaptık? Dedik ki bunu 18'e indirelim. Madem seçme yaşı 18, neden seçilme yaşı da 18 olmasın? Zor olan seçilmek değil, seçmek. Şimdi havuz genişledi. Ama birileri ne dedi? 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız ülkeyi'. Biz de dedik ki, hayır. Bu milletin tarihi, o çoluk çocuk dediklerinizin bir çağı kapatıp bir çağı açmasıyla doludur. Siyasetçilere düşen nedir, gençliğine ufuk vermektir. Eğer siz gençliğinize ufuk verirseniz, o gençlik çok daha büyük davaların sahibi olur. İşte biz bunu başardık. Bundan sonrası artık size ait. Artık reformları, devrimleri siz yapacaksınız. Türk milletinin ne kadar güçlü olduğunu dünyaya siz göstereceksiniz. Bakın darbe demiyorum ha, devrim diyorum. Reform diyorum. Birileri darbe heveslisidir, bırakın onlar onunla uğraşsın. Biz devrimle uğraşacağız, reformla uğraşacağız. Bizim devrimimiz, Batılıların dediği gibi sessiz devrimdir. Bakın biz demedik, sessiz devrim diye onlar dedi.

"Tarih sadece geçmişi değil, geleceğimizi de aydınlatan bir fenerdir"

Rabbim, bu kutlu bayrağı sizlere devretmeye nasip etsin. Değerli gençler, bir milleti yenmenin en iyi yolu o milletin tarihiyle bağlarını koparmaktır. Gençler bunu bize yaptılar. Bize öyle bir tarih okuttular ki, biz hep mağlubiyetlerle, ilkelliklerle, hep böyle garip garip şeylerle geçmişi olan bir tarih okuduk. Bizim tarihimiz böyle değil. Anlı şanlı tarihimizi bizi bu şekilde okutmadılar. Biz tarihimize önem veriyoruz. Diliyoruz ki müfredatımızı buna göre yeniden düzenleyeceğiz ve anlı şanlı tarihimizi kitaplara bu şekilde geçireceğiz. Tarih sadece geçmişi değil, geleceğimizi de aydınlatan bir fenerdir. Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey, yani anladığınız şekilde boyun değil, boyunun başına seçildiğinde 23 yaşındaydı. Fatih, babasının kendisine Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin başına geçmesini teklif ettiğinde 13-14 yaşındaydı. 20-21 yaşlarında bakıyorsunuz bir çağı kapatıyor, bir çağı açıyor. Böyle bir ecdadımız var, bunu öğretmekten kaçtılar. Böyle yetişirsek o zaman bu fetih ruhuyla geleceğe başka türlü bakacaktır. Aşağılık kompleksiyle yetiştirilen bir nesil olursak, o zaman tamamen hiçbir hedefi olmayan, bezgin bir nesil olacaktı.

"Mustafa Kemal genç diyebileceğimiz bir yaştaydı"

Bu gerçekleri bilmezsek, gençlerimize böylesine engin bir güveni nasıl duyabiliriz? 19 Mayıs 1919 tarihinde İstiklal Harbimizi yürütmek üzere Samsun'a giden Gazi Mustafa Kemal de genç diyebileceğimiz bir yaşta, 38 yaşındaydı. Birileri de bugün İstiklal mücadelesini vermek yerine İstiklal mücadelesi verenleri Samsun'dan çıkıp İzmir'de denize dökmek istiyor. Bakın nereden nereye geliyoruz. Ne oldu? Millet gereken dersi verdi. Bakın, adamı Samsun'a bile sokmazlar. 

Gittiğim ülkelerin çoğunda 20'li yaşlarındaki bakanlar, belediye başkanları görüyorum. Tabii ki ülkemizde niçin böyle olmasın dedik. 

Şimdi partimizin bu pazar günü yapacağı kongresinden itibaren kendi inisiyatifimiz içindeki her kademede gençlerimize hak ettiği yerleri vermekte kararıyız. Bu düzenlemeleri gençlerimize ihsan değil, haklarının gecikmiş teslimi olarak görüyoruz. 

Özgürlük mücadelemiz farklı görünümler altında cumhuriyet tarihimiz boyunca kesintisiz sürmüştür. Terör örgütleri önce nöbetleşe, son zamanlarda topyekûn mücadeleyle ülkemizi hiç boş bırakmamıştır. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Ailelerine sabırlar niyaz ediyorum. Gazilerimize şifalar temenni ediyorum. Gönül ister ki tek bir insanımızın dahi burnu kanamasın, tek bir gencimiz dahi hayatını kaybetmesin.